Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 662307 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1575 dnia: 18 Listopad 2017, 15:11:07 »

Czyli co? Ariadna wędruje chyba do siostry, bo w najbliższym czasie kolba u mnie raczej nie zawita :)

Siostra na pewno będzie zachwycona.
Ale możesz też zostawić sobie trochę na Cold Drip, ja fanem tej metody nie jestem, ale znając smak Ariadny, może fajnie wyjść. @Antonio próbowałeś Ariadny tak?

Pomidory... Przez to, że ciągle piszemy, że kawy są słodkie owocowe i kwiatowe, to potem jak jest tam coś innego to ludziom nie smakuje. A ja lubię i pomidora i lekko słonawy posmak karmelu w kawie. Rzadko można na to trafić u nas niestety.
Pomidor gruntowy, świeży posypany płatkami soli - nie wiem czy jest coś lepszego.
A lody: solony karmel od Häagen-Dazs.

Offline grip Mężczyzna

  • Wiadomości: 49
  • Ekspres: FP, V60, AP
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1576 dnia: 18 Listopad 2017, 15:28:40 »
Dzięki za wyjaśnienie. Przy zakupie zmylił mnie nieco opis, że warto jej spróbować w AP i FP. Pomyślałem, że do drippa też się nada :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1577 dnia: 18 Listopad 2017, 15:33:56 »
warto jej spróbować w AP i FP
Tak jak pisałem, gdyby tamte dwie Ci nie smakowały, to ta tak.

Offline grip Mężczyzna

  • Wiadomości: 49
  • Ekspres: FP, V60, AP
  • Młynek: Porlex Mini
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1578 dnia: 19 Listopad 2017, 15:48:11 »
...a w sumie zawsze można jeszcze wstawić na nalewkę  :pycha:

Offline antsaren Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Ekspres: Kawiarka, AP, APgo, FP, v60, Gabi, kbg741, MELITTA 1011-04
  • Młynek: C40, Bodum Bistro, Zassenhaus Quito, BCG152SK
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1579 dnia: 01 Grudzień 2017, 20:51:10 »
Udało mi się dobrać stopień zmielenia tak abym mógł otrzymać bardzo smaczną kawę przy powiedzmy 250ml wody. Chciałbym teraz uzyskać równie dobry lub odrobinę gorszy napar dla 500ml. Proporcje kawy zostawiłbym bez zmian np.6g/100ml a co ze stopniem zmielenia? Powinienem zmielić grubiej czy drobniej? Chciałbym jak najmniej zalań żeby nie dolewać np. po 50ml. Będę eksperymentował powiedzmy co 1 klik ale nie wiem w którym kierunku się poruszać.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1580 dnia: 01 Grudzień 2017, 21:43:25 »
Grubiej, więcej kawy to grubsza jej warsta w dripie, właściwie to łoże kawowe powinniśmy to nazwać, czyli dłuższa droga dla wody czyli mocniejsza ekstrakcja, oczywiście 2 razy więcej kawy to nie dwa razy grubsza warstwa, bo drip się rozszerza. Niestety nie przeliczysz ile czego, zabawa w idealny czas przepływu zaczyna się od nowa :)

Offline antsaren Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Ekspres: Kawiarka, AP, APgo, FP, v60, Gabi, kbg741, MELITTA 1011-04
  • Młynek: C40, Bodum Bistro, Zassenhaus Quito, BCG152SK
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1581 dnia: 01 Grudzień 2017, 22:54:12 »
Podziękował.:) Będę się poruszał po jednym kliku az znajdę optymalne ustawienia.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1582 dnia: 02 Grudzień 2017, 09:34:12 »
Też przy większych objętościach akceptuję dłuższe czasy, skoro jest więcej wody, to żeby np 0,5l przelało się w 2:20m musiał byś zmielić bardzo grubo i raczej popłuczyny by wyszły

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 502
  • Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1583 dnia: 02 Grudzień 2017, 09:41:31 »
W jakich czasach parzenia się poruszacie przy przygotowaniu dripa w V60-01 i łącznej ilości wody 360g (22g kawy)? Czy jest to bliżej 2:30 czy 3:00? :)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1584 dnia: 02 Grudzień 2017, 09:52:06 »
Też przy większych objętościach akceptuję dłuższe czasy, skoro jest więcej wody, to żeby np 0,5l przelało się w 2:20m musiał byś zmielić bardzo grubo i raczej popłuczyny by wyszły
Więcej wody i więcej kawy. I wcale nie wychodzą popłuczyny, chyba że dasz za mało kawy. Sprawdzałem...

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1585 dnia: 02 Grudzień 2017, 10:05:46 »
W jakich czasach parzenia się poruszacie przy przygotowaniu dripa w V60-01 i łącznej ilości wody 360g (22g kawy)
To juz troche przy duzo dla 01 moim zdaniem. Przy 22g dozie chyba jednak 02 lepiej sie sprawdzi.

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 502
  • Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1586 dnia: 02 Grudzień 2017, 10:14:27 »
Gdzieś czytałem, że 22g kawy i 360g wody to jest górna granica przy zaparzaniu w V60-01. Faktycznie jednak, podczas polewania praktycznie cały dripper jest wypełniony. Pj.Walczak, jaka jest wg ciebie górna granica dla V60-01? :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1587 dnia: 02 Grudzień 2017, 10:28:55 »
Gdzieś czytałem, że 22g kawy i 360g wody to jest górna granica przy zaparzaniu w V60-01. Faktycznie jednak, podczas polewania praktycznie cały dripper jest wypełniony. Pj.Walczak, jaka jest wg ciebie górna granica dla V60-01? :)

16g i 250 ml:) Jak chce więcej to już dla 2 osób i wtedy 30g/500g i Kalita 185.

Offline szynder

  • Wiadomości: 115
  • Ekspres: FP, V60-2, AP,
  • Młynek: Baratza Encore
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1588 dnia: 13 Grudzień 2017, 21:20:59 »
Pytanie... czy w Hario v60-02 czas ma wynosić ~ 2'15'' do ~ 2'30'' niezależnie od ilości wody, przemiału i dozy?
W 02 parzę dla dwóch osób ~32g na 530 ml wody. Czasy mam zawsze powyżej 3'10'' nawet sięga 3'45''.
Nie wiem też czy dobrze robię preinfuzje. Na te 32 g wlewam ok 50-70 g wody i dosłownie po 10 może 15 sekundach woda już jest wchłonięta przez kawę i nie mam tego efektu uwalniania dwutlenku węgla. Raczej wygląda to jakby polać gąbkę wodą ;)
Kawa zmielona drobniej niż do FP a grubiej niż do AP.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #1589 dnia: 13 Grudzień 2017, 21:49:57 »
a dlaczego czas między 2:15 a 2:30?
Czas jest tylko jednym z czynników, cały przepis ma znaczenie włącznie ze sposobem polewania wody.

W preinfuzji dodaje się dwu-lub trzykrotność wagi kawy. Wulkany  tworzą się raczej na drobno zmielonych, ciemnych i/lub bardzo świeżych ziarnach.



 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi