Autor Wątek: Kawa ??  (Przeczytany 8517 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa ??
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Luty 2018, 22:55:50 »


Marku ja Angielskiego nie znam. A wiem, że o tym pisał Scott Rao. O niczym nowym nie mówię.  :mhh:

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Kawa ??
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Luty 2018, 23:29:15 »
To teraz zrób równie ładnie i smacznie z tej samej kawy zmielonej fabrycznie :) Dzień i tydzień po otwarciu puszki. Jak Ci się uda, to wysyłam Ci 1 kg kawy Z certyfikatem INEI.
Bo o to pyta kolega, czy mielonka się nada do espresso.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Kawa ??
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Luty 2018, 08:27:19 »
Bo o to pyta kolega, czy mielonka się nada do espresso.
Wszystko się nada. Pytanie, co z tego wyjdzie.
Taka trochę przewrotna odpowiedź...
;-)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa ??
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Luty 2018, 09:27:48 »
Tu się z Tobą Fux zgadzam.  :) 

Swoją drogą nie wiedziałem, że Grycan kręci również lody na kawie ;)

Poszedłem na lodowy sorbet który zjadłem ze smakiem. Na pamiątkę spotkania została mi puszka z kawą.  :lol2:

To teraz zrób równie ładnie i smacznie z tej samej kawy zmielonej fabrycznie  Dzień i tydzień po otwarciu puszki. Jak Ci się uda, to wysyłam Ci 1 kg kawy Z certyfikatem INEI.

Paweł jaką kawę masz na myśli ?   ;)
Wiesz dobrze, lubię kawy dla leniwych  :lol2:




Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa ??
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Luty 2018, 10:14:26 »
Droga ta kawa jak na 80% Arabiki.  :mhh:  Kupiłem niedawno Mesetę taką jak w tym linku.

https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/Kawa-MESETA-Crema-doro-1-kg-ziarnista/386

Ma ona w składzie 70 % Arabiki. Mimo, że w kawie jest 30% Robusty gdy ja zrobiłem byłem w pozytywnym szoku.  :wow2:
Ten certyfikat INEI ma swoja wartość.  :)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Kawa ??
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Luty 2018, 10:51:33 »
Ten certyfikat INEI ma swoja wartość. 

Wartość czy koszt znaczka ? Jaka jest empiryczna różnica w kawie INEI  i nie INEI ? Skład ? Czy Twoja Caffen Maxima ze znaczkiem i bez znaczka smakuje inaczej ? Interesują mnie wartości empiryczne, nie to co ktoś napisał w Internecie ...

 miotla

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa ??
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Luty 2018, 12:02:37 »
Własnie rozmawiasz z osoba która zawsze mówi o swoich spostrzeżeniach opartych na skromnym ale własnym doświadczeniu.  :lol2: Dlatego mało kto mnie rozumie.  :(
Mam na myśli skład danej kawy, stopień palenia, a wpływ na odczucia smakowe.
Cytat z tłumaczenia INEI przez przeglądarkę z tematu:

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3063.210

"Jakie to jest?
Dla oka, Certified Italian Espresso, po raz pierwszy prezentuje się w filiżance z "cremą" w kolorze orzecha laskowego, skłaniającą się ku ciemnobrązowej barwie i charakteryzującej się wyraźnymi jasnymi pasemkami. Krem ma ściśle tkaną satynową konsystencję i wygląd, co oznacza, że ​​duże pęcherzyki nie mogą być obecne. Do nosa ma intensywny aromat z pachnącymi nutami kwiatów, owoców, tostowego chleba i czekolady, wszystkie odczucia, które są odczuwalne nawet po zakończeniu filiżanki i trwają przez dziesiątki sekund, a często nawet minuty.
Smak jest okrągły, mocny i gładki, kwasowość i gorycz są zrównoważone bez żadnej przewagi jednej nad drugą, a cierpkość jest niedostrzegalna. "


Trzeba zrobić espresso zgodnie z wymogami INEI, a zobaczysz cremę taką jak w opisie, a smak zrównoważony poczujesz na własnym języku.
Każda kawa to inny smak, kolor i grubość cremy praktycznie ta sama, stopień zrównoważenia smaków ten sam zawsze.

Kawę trzeba zrobić. Jest to min. żeby dialog miał wartość merytoryczna.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Kawa ??
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Luty 2018, 12:44:40 »
Poddaje się ..... Tedi nie umiesz odpowiedzieć na proste pytania, :sciana:  to znaczy że nie szanujesz rozmówcy - tak dialogu nie da się prowadzić.


Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa ??
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Luty 2018, 13:22:11 »
Poddaje się ..... Tedi nie umiesz odpowiedzieć na proste pytania, :sciana:  to znaczy że nie szanujesz rozmówcy - tak dialogu nie da się prowadzić.


A co to jest jak nie odpowiedź.

Mam na myśli skład danej kawy, stopień palenia, a wpływ na odczucia smakowe.

Wyjdzie z tego, że Robusta aż tak bardzo nie szkodzi smaku kawy bo dostarcza inny profil smakowy , palenie ciemne to nie jest spalone ziarno bo ono tylko niweluje kwaskowatość. To trzeba tylko poczuć na własnym języku. 



Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Kawa ??
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Luty 2018, 13:51:25 »
Nope ... to dalej nie jest odpowiedź na moje pytanie. :picardpalm:

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Kawa ??
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Luty 2018, 14:06:34 »
@Tedi, jeśli wszystko chciałbyś robić wg INEI, to poza kawą musisz mieć młynek certyfikowany i ekspres certyfikowany. Nescafe nie jest certyfikowany, więcej, sposób działania nie odpowiada standardom INEI.

Piszesz, żeby poczuć smak to trzeba zrobić wszystko wg INEI. Otóż z 3 kluczowych elementów masz tylko 1 (no może 2, nie napisałeś jaki młynek). Ja miałem 2 z 3, wspomnianą Mesettę i młynek, zaparzałem to wszystko lata temu, kiedy to jeszcze było magiczne 7g ziaren / 25ml kawy. I nawet jak zdarzyło się przeciągnąć (czyt. zwiększyć ratio), to i tak do Oro nie wróciłem. Więc teraz mi powiedz proszę co zaważyło, brak umiejętności, przerwany ciąg jakości (2 z 3 elementów INEI) czy kubki smakowe?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa ??
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Luty 2018, 15:35:36 »
Kulka, chyba mamy tutaj wszystko pomieszane.  :mhh:
Mieć certyfikat to jedno, dwa robić coś zgodnie z wytycznymi INEI to drugie.

Sprzęt np. młynki  Fiorenzato.

http://www.espressoitaliano.org/it/Aziende-associate.html?socio=26

Wychodzi z tego, że model F64E ma certyfikat INEI a EVO 64 go nie ma.

La Spaziale są wyszczególnione modele.

http://www.espressoitaliano.org/it/Aziende-associate.html?socio=29

Kawa podobnie.

Caffen. Tylko jedna kawa ma ten certyfikat.

http://www.espressoitaliano.org/it/Aziende-associate.html?socio=20

Messeta ma ich trochę.

http://www.espressoitaliano.org/it/Aziende-associate.html?socio=3






Zrobienie espresso zgodnie z wymogami INEI.

http://www.cie-kawa.pl/parametry-przyrzadzania-espresso-wedlug-instytutu-inei

Podają temperaturę wody przechodzącej przez  warstwę kawy 88 ºC  +/- 2 stopnie.

Więc teraz mi powiedz proszę co zaważyło, brak umiejętności, przerwany ciąg jakości (2 z 3 elementów INEI) czy kubki smakowe?

Moim zdaniem sprzęt. Ekspres + młynek lub jedno z nich.  :mhh:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Kawa ??
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Luty 2018, 17:38:04 »
Tedi, nie kręć. Podajesz przykład super fajnej mieszanki (INEI) przygotowanej  z super taniego sprzętu (nie INEI) niby wg metod INEI. A jak Ci mówię, że takie mieszanki (certyfikowane, ciemniej palone) mi nie podchodzą to uważasz, że dlatego że nie miałem certyfikowanego ekspresu. Za to Tobie ta sztuka się udaje. Mistrz jesteś, albo miszcz (bez urazy).

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kawa ??
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Luty 2018, 17:54:59 »
Tedi, nie kręć. Podajesz przykład super fajnej mieszanki (INEI) przygotowanej  z super taniego sprzętu (nie INEI) niby wg metod INEI.

A kto powiedział, że ten kapsułkowy ekspres ma wsad z kawy INEI ?
Mało tego fotkę puszki zrobiłem.
A o kawie INEI to pierwszy wspomniał PJ.Walczak gdy miał dla mnie pewną propozycje.


Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi