Autor Wątek: Zaparzacz Kinto  (Przeczytany 5624 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2218
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Zaparzacz Kinto
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Grudzień 2017, 13:24:21 »
Oj nie. Chodzi bardziej o konsystencje kawy. Tak jakbys piła wodę z cukrem. Brak body czy posmaku. Tak jakbyś Piła same popłuczyny juz po blondingu jako espresso, określiłabyś to jako gorzka woda.
Musiałabyś spróbować naparu z Gabi, zeby zrozumieć o co nam chodzi ze słodka woda :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Zaparzacz Kinto
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Grudzień 2017, 13:37:59 »
Mam zamiar kupić Gabe :-). Pisałam do @Deskowego, ale chyba ma dużo pracy..

Offline MisterTwister

  • Wiadomości: 113
  • Ekspres: ASCASO UNO PROF Black, ARC Black & Inox, Bialetti Moka Express 2&3tz , 2xGabi Master, Hario-V60
  • Młynek: Comadnante C40 Mk III IronHeart, Baratza Sette 30 AP, Porlex Mini mod
Odp: Zaparzacz Kinto
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Grudzień 2017, 13:48:25 »
Ja w swojej Gabrysi preinfuzje robię wlewając jakieś 50ml wody i po 30s pozostała część. V60 odstawiony w kąt. Gabi w mojej ocenie to rewelacyjny wynalazek.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Zaparzacz Kinto
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Grudzień 2017, 13:53:42 »
Mogliby zrobić większą wersję tego Gabi, tak ze 400 ml naparu żeby się mieściło. W przypadku wietnamskiego phina są różne pojemności i to jest świetne. Ja lubię duże porcje :)

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Zaparzacz Kinto
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Grudzień 2017, 14:18:16 »
Najprościej byłoby metodą donkiszota, ale trzeba użyć papierowych filtrów :). Kupiłbym FP i plastikowe V60.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Zaparzacz Kinto
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Grudzień 2017, 15:18:42 »
Ja kupuję Gabi i zabieram się do testowania. Dziękuję za wszystkie rady!  :kwiat:

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Zaparzacz Kinto
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Grudzień 2017, 17:08:05 »
Moja Przyjaciółka kupiła natomiast V60 :-) Myślę, że to bardzo dobry wybór  :szampan: :brawa:
Dziękujęmy pięknie wszystkim za konstruktywny udział w dyskusji i życzliwość  :poklon:

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Zaparzacz Kinto
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Grudzień 2017, 18:33:07 »
Moje pierwsze spotkanie z Gabi na mieście, to była owa słodka woda i delikatne rozczarowanie. Przez przypadek jednak Gabi trafiła do mojej szafki. Zacząłem od mojego standardowego mielenia 22 (26) na Komendancie i 93°C i o dziwo wyszło zupełne inaczej, wręcz ciut zbyt. Jeszcze szukam, jak znajdę to dam znać jak mi najczęściej smakuje. Fajne jest to w Gabi, że mielenie nie wpływa na czas.

Oczywiście mówię o jednym zalaniu 12/200. Reszta, to przyszłe eksperymenty, o których pisałem tylko w kategorii możliwości.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi