Autor Wątek: Macap M2M - zapychanie młynka  (Przeczytany 9526 razy)

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 249
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Macap M2M - zapychanie młynka
« dnia: 06 Grudzień 2017, 21:47:57 »
Witam,

od niedawna użytkuję ww. młynek. Generalnie nie narzekam. Łatwo sobie można skakać od przemiału do przemiału itp. Ale.. ostatnio kilka razy zapchał mi się młynek przy przemiale do espresso (i przestawał działać - w środku robiła się wielka bryła kawy, którą musiałem usunąć aby działało normalnie) - kawa Polish Horse (kawa PYSZNA swoją drogą :)). Wsypywałem 18,5g i wypadało ok 15g i tak jakby reszta znikała w środku.. czasami pomagało jak dosypałem kilka ziarenek, które "przepychały" resztę i się jakoś udawało. Z innych kaw zmieliłem sporo Barcy Green od Janusza i raczej nie było tam problemów, chyba, że z mojej winy.. (zmiana ustawień na wyłączonym młynku i z kawą w środku). Kawa z TK Maxa (Vergnano) też spisuje się dobrze, tzn. młynek się nie zapycha.

Czy przyczyną zapychania młynka może być np. zbyt duża oleistość kawy, czy może warunki atmosferyczne, wilgotność itp. ? Jeśli tak, to czy jest jakaś droga aby sobie z tego typu kawą poradzić? Czy może muszę zachowywać jakąś większą higienę młynka (częstsze czyszczenie, itp.?) Czy co mogę robić nie tak, że takie zapychanie się zdarza?

Będę wdzięczny za opinie i wszelkie porady (szczególnie użytkowników Macapa M2M).. jak sobie radzić w takich sytuacjach.

Pozdrawiam,
Marcin
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2017, 21:50:58 wysłana przez MarcinK »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Grudzień 2017, 23:36:31 »
jak sobie radzić w takich sytuacjach.
Tak szczerze, to nigdy nie zdarzyło mi się opisywane przez Ciebie zjawisko. Raz jeden zapchałem młynek ... płatkami owsianymi, którymi chciałem młynek przeczyścić. Wtedy rzeczywiście rozbiórka i gruntowne przepychanie.

Sprawdź, czy nie zapycha Ci się (z jakichkolwiek powodów) wylot kawy.

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 249
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudzień 2017, 23:41:37 »
No właśnie wylot też.. Kiedy rozbieram górę to wylot jest mocno zapchany i muszę dlubac tam aby to jakoś oczyścić.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudzień 2017, 23:44:57 »
Jak byś porównał stopień zmielenia poszczególnych kaw? Którą trzeba było zmielić najdrobniej?
Jeśli zmieniasz stopień mielenia na drobniejszy, to młynek musi być włączony.
BTW: Barca odmienia się po polsku albo wcale.
Napełnij hopper nieco większą ilością kawy. W przypadku małych, płaskich żaren, mielenie tak małej dozy, gdy nie ma nacisku innych ziarenek z góry, jest karkołomnym procesem... W takim przypadku bowiem żarna musi dzielić mniejszy dystans niż z pełnym hopperem.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2017, 00:06:20 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudzień 2017, 07:28:26 »
Myślę, że nic się tu nie zapycha, ale młynek nie jest w stanie "przerobić" ziaren na ustawieniu zbyt drobnego mielenia. Żarna mają 50mm, czyli niewiele (chyba minimum dla płaskich). Proces mielenia 18g trwa pewnie więcej niż 20 sekund dla typowej, miękkiej włoskiej kawy. Dla typowej kawy (większość ziaren z Brazylii, ciemniejsze palenie), dystans między żarnami jest dość duży -- młynek łatwo sobie z tym radzi. Polish Hoarse to bardzo twarde ziarna, Peaberry -- uwaga: są bardziej *oporne* na ciepło, są bardziej twarde niż normalne ziarna kawy. Robusta jest znacznie bardziej twarda i podobnie jak reszta składu (z wysokich gór), wymaga znacznie drobniejszego zmielenia niż typowa kawa. Jeśli teraz chcemy zmielić jakąś małą dozę, np. 18g, to siłą rzeczy musimy jeszcze bardziej żarna zewrzeć, by uzyskać przemiał do espresso. Słowem: mielenie idzie jak po grudzie, żarna nie są w stanie wciągnąć okrągłych, twardych ziarenek... Gdy zmienisz ustawienie na grubsze -- poradzą sobie z nimi bez większego problemu, ale pewnie nie uzyskasz espresso.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2017, 07:34:53 wysłana przez Antonio »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudzień 2017, 07:34:05 »
Ciekawe gdzie jest granica, jaka średnica żaren jest jeszcze zbyt mała, a jaka wystarczająca dla przemiału najtrudniejszych pod tym względem ziaren. A może chodzi o konstrukcję młynka? W macap M4D z żarnami 58mm nie miałem nigdy tego problemu. Polish horse też był kiedyś w młynku.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Grudzień 2017, 07:39:20 »
Miałem kiedyś także 58mm (Compak K3Touch). Młynek dobry, ale w przypadku mielenia odmierzonej, niewielkiej dozy była lipa a nie mielenie. Jest tu nawet wątek o tym, jak dziewczyna z UK, która taki młynek u mnie kupiła, nie dała sobie z tym rady i po wielu swoich próbach mi go odesłała. W przypadku pełnego ziaren hoppera jest inaczej, żarna mogą mieć większy dystans niż dla pustego hoppera. Mój znajomy w Opolu od lat korzysta z tego "trefnego" młynka, ale hopper jest pełen kawy raczej miękkiej. Moim zdaniem:

Jeśli chcesz mielić małe dozy -- kup sobie EK43 albo co najmniej żarna 64mm. Jeśli masz M2M (albo Compak K3Touch itp.) i bardzo twarde ziarna, to wsyp całą paczkę do hoppera i dopiero wtedy zabierz się za mielenie ;).
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2017, 07:41:41 wysłana przez Antonio »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Grudzień 2017, 07:44:45 »
to wsyp całą paczkę do hoppera i dopiero wtedy zabierz się za mielenie
Lepiej się nie da tego ująć.

Offline MarcinK Mężczyzna

  • Wiadomości: 249
  • Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Grudzień 2017, 08:34:31 »
Dzięki za wskazówki. Spróbuję tak zrobić i napiszę jaka jest różnica :)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Grudzień 2017, 08:51:44 »
Rozumiem, że należy pamiętać również o ponownym wyregulowaniu młynka w tej sytuacji? Czy wysokość "słupa" kawy w hopperze też ma znaczenie? Czy wraz z opadającym poziomem ziaren teoretycznie należy ciągle regulować odstęp między żarnami?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Grudzień 2017, 08:54:20 »
Wystarczy tylko tyle, żeby nie było popcorningu ;). 5-10 cm ponad żarnami.

Ten wspomniany przeze mnie Compak i perypetie:

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.msg52115.msg#52115
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2017, 08:57:02 wysłana przez Antonio »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Grudzień 2017, 09:00:22 »
Dziwi mnie, że nikt jeszcze nie zrobił popychającego obciążnika do pojedynczych porcji -- coś jak w maszynce do mięsa.

Miklas, to też zależy od młynka -- im dłuższa, węższa droga do żaren, tym młynek miej wrażliwy na brak kawy w hopperze, ale trudniej się go czyści.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Grudzień 2017, 09:03:33 »
Dziwi mnie, że nikt jeszcze nie zrobił popychającego obciążnika do pojedynczych porcji -- coś jak w maszynce do mięsa.
Jak nie jak tak? :)

WP_20170801_14_41_30_Pro - Copy.jpg

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Grudzień 2017, 09:04:59 »
Dziwi mnie, że nikt jeszcze nie zrobił popychającego obciążnika do pojedynczych porcji -- coś jak w maszynce do mięsa.
Zrobił, zrobił.


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Macap M2M - zapychanie młynka
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Grudzień 2017, 09:06:05 »
Ale czy to działa? Czy tylko nie widać popcorningu?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi