Autor Wątek: Powrót do korzeni :)  (Przeczytany 10274 razy)

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Listopad 2017, 13:37:10 »
No ale opanowanie takiej dźwigni to chyba nie lada wyzwanie? Tydzień urlopu chyba nie wystarczyłby  :o  :)

Jest naprawdę dużo prościej niż można by się spodziewać. Wody przegrzać się nie da, bo otwarty bojler. Grubość przemiału czuć pod ręką jeszcze zanim popłynie kawa, a jak jest za drobno, to można wyjąć kolbę nie brudząc całej kuchni :)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Listopad 2017, 13:44:16 »
Tylko mleka nie spieni...

Offline teris

  • Wiadomości: 24
    • Fotografia ślubna
  • Ekspres: Ascaso Dream Elec.
  • Młynek: Iberital Challenge
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Grudzień 2017, 12:09:32 »
@Maciej1 możesz podzielić się szerzej wrażeniami z użytkowania QM Pippa?


Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Grudzień 2017, 12:54:06 »
Wiesz co, za bardzo nie wiem co napisać  ;), bo to zwykły jeden bojler. Co prawda nie mały, bo 0,4 l ale porównywalny do innych jednobojlerowców. Termostat 110 stopni, nie wiem dlaczego taki - pracuje w zakresie 95 - 110 stopni. Trzeba się pobawić temperaturą troszkę ale ja nie robię żadnego odliczania czasu po zgaszeniu lampki tylko spuszczam wrzątek aż przestanie syczeć, co prawda nie na raz, zapinam kolbę i robię kawę. Może założę kiedyś do niego pida ale nie widzę jakiejś strasznej potrzeby żeby to zrobić. Mleko spienia się wyśmienicie dyszą z dwoma otworami, nie trzeba długo czekać na parę - jak usłyszę kliknięcie termostatu na 110 stopni to spuszczam troszkę wody z dyszy, czekam kilka sekund i spieniam. Po kilkunastu sekundach mam spienione mleko w kubku 0,3l.
Z ciekawych i przydatnych rzeczy ma dwustopniowy włącznik główny - w pozycji 1 może pracować pompa ale bez grzałki, w pozycji 2 normalnie grzeje - mniejsze prawdopodobieństwo spalenia grzałki. Regulowany od zewnątrz OPV, zbiornik wody z boku i przezroczysty, zimna dysza pary. Można stosować sitka precyzyjne ( IMS, VST ).
W młynie: ziarna

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Grudzień 2017, 13:21:08 »
dwustopniowy włącznik główny
Wszystkie stare/dobre maszyny miały/mają takowy.

Offline teris

  • Wiadomości: 24
    • Fotografia ślubna
  • Ekspres: Ascaso Dream Elec.
  • Młynek: Iberital Challenge
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Grudzień 2017, 15:05:41 »
@Maciej1 coraz bardziej mi się ta maszyna podoba  :ok:

Offline bigmaciek

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Grudzień 2017, 16:39:12 »
Mam takie pytanie odnośnie tego QM: czy ta maszyna ma coś wspólnego z ECM Casa V? Wyglądają identycznie. QM ma trochę słabsze parametry (moc, poj. zbiornika itp) ale też jest ciut tańszy.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Grudzień 2017, 19:59:43 »
Te roznice to drobiazgi. Ale czy ponad 200 euro roznicy to ciut?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

W młynie: ziarna

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Grudzień 2017, 20:57:35 »
dwustopniowy włącznik główny
Wszystkie stare/dobre maszyny miały/mają takowy.

Mam takie rozwiązanie w jednym z ekspresów które przy odcięciu grzania służy mi do zbicia temperatury i wyrównania jej w całym systemie z grupą włącznie.
Można rzec, ekstrakcja na odciętym zasilaniu grzałki w niczym nie przeszkadza dodam, prędzej to pomaga niż szkodzi.

EDIT.

e roznice to drobiazgi. Ale czy ponad 200 euro roznicy to ciut?

To za ile mozna go kupić w Polsce ?
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2017, 21:17:39 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline bigmaciek

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Grudzień 2017, 22:01:54 »
W Stoll Espresso QM 599 EUR, ECM Casa V 829 EUR.

W Polsce QM 2754zł, ECM 3149zł.

A czy róznice nie istotne? 1000W a 1200W to 20% różnicy. Z kolei zbiornik na wodę w QM jest mniejszy o 1L albo więcej (w Stoll podają pojemność 1L, ECM 2,8L). Dla mnie to sporo.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Grudzień 2017, 21:04:46 »
Dzieki. Ten QM powinien kosztować  2500 zł. max. Zbiornik na wodę to przegięcie. 1 lit to prawie jak nic. W Graefie mam 2,5 l i przydałby się większy. W starej Casa model Botticelli pojemność zbiornika była 3 litry.
No cóż, podstawowe modele "muszą" mieć mniej do zaoferowania potencjalnemu  klientowi, no bo kto by kupił wtedy droższy model. :mhh:
Mimo to jako były użytkownik ECM Casa Botticelli który był lepszym modelem od teraźniejszej Casy, uważam, że warto brać pod uwagę QM i ECM przy zakupie ekspresu jako rzecz stosunkowo małą swoimi gabarytami ale mimo to możliwościami jest to byk.
 
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Rusek Mężczyzna

  • Wiadomości: 80
  • Ekspres: VBM Domobar Junior Super HX GR1
  • Młynek: Macap MC4T (R-C18
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Grudzień 2017, 22:30:08 »
@Maciej1
U mnie ta maszyna by nie podeszła z 1 względu... ma dyszę pary z prawej strony. Nie wyobrażam sobie manewrowania w ten sposób.
Bardzo trafne spostrzeżenia. Sam przestałem być po latach sprzętowym onanistą, ale czasami jak widzę coś dobrego, to łapki mnie świerzbią i ciekawość zżera.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Grudzień 2017, 22:45:42 »
Możesz przybliżyć o co chodzi z tą dyszą?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Rusek Mężczyzna

  • Wiadomości: 80
  • Ekspres: VBM Domobar Junior Super HX GR1
  • Młynek: Macap MC4T (R-C18
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Grudzień 2017, 22:55:34 »
Chodzi o to, że wygodniej mi spieniać mleko trzymając pitcher z lewej w lewej bo z prawej mam ścianę szafki. Coś jeszcze?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Powrót do korzeni :)
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Grudzień 2017, 22:59:22 »
Ty mi powiedz co jeszcze. Byłem ciekaw czy jest jakaś profesjonalna metoda spieniania mleka, która wyklucza dyszę z prawej strony. Ciekawy byłem dla tego, że sam taką posiadam i nie stanowi to dla mnie problemu, ale ja nie jestem profesjonalistą

Tak więc jest coś jeszcze?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi