Autor Wątek: Mokito Bianco-twarde ziarna?  (Przeczytany 3368 razy)

Offline audiofil Mężczyzna

  • Wiadomości: 79
  • Ekspres: ECM Casa IV
  • Młynek: Macap M2M
Mokito Bianco-twarde ziarna?
« dnia: 16 Listopad 2017, 21:01:02 »
Dziś zabrałem się za kawę Mokito Bianco i po wrzuceniu do hoppera rozpocząłem mielenie w moim M m2m.I co-z wylotu młynka wylatywała kawa we wszystkich możliwych kierunkach-takiego śmiecenia nie miałem przy żadnej z dotychczas używanych kaw.Czy to twardość ziaren daje taki objaw? Jak wyglądają ziarna? Niezbyt duże, dość ciemno palone,błyszczące.Smak dość intensywny,gorzka czekolada i mało kwasków.Musiałem ciut drobniej mielić by uzysk z 17 g był na poziomie 35 g,jednak w 38 sek.Może ciut przeciągnąłem ekstrakcję?Jutro dalsze eksperymenty.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopad 2017, 21:04:42 »
Suche ziarno. Tak wygląda jak się naelektryzuje. Spróbuj zmoczyć łyżeczkę wodą i zamieszaj nią w ziarnach. Jak ręką odjął.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopad 2017, 08:17:25 »
Jeżyk ma rację. Zwilż ziarna.

Offline audiofil Mężczyzna

  • Wiadomości: 79
  • Ekspres: ECM Casa IV
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopad 2017, 14:47:13 »
Mokito od kolegów z Tarnowskich Gór z datą palenia 7.09.2017-wyschło chyba po wyjęciu z pieca  :lol2:

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopad 2017, 15:04:20 »
Mogło wyschnąć jeszcze w piecu, albo przed piecem.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopad 2017, 15:59:47 »
A mogło się zdarzyć jeszcze wcześniej i niekoniecznie ma to związek z wilgotnością. Gdy 15 lat temu zaparzaliśmy u siebie w kawiarni Salwador Finca San Luis palony przez Arcaffe, szokowało mnie to "elektryzowanie się" i rozrzut pyłu wokół sitka -- tak jakby kawa za nic nie chciała zostać zaparzona i zwyczajnie uciekała przed perspektywą dostania się do kolby. Ta kawa była taka wyjątkowa. Teraz uwaga. Ziarna z tejże plantacji, palone przez nas zachowują się podobnie.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopad 2017, 17:57:35 »
zachowują się podobnie.
A zwilżanie coś pomaga?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopad 2017, 18:16:54 »
Nigdy nie mam czasu na zwilżanie ;).

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Listopad 2017, 21:06:10 »
Nigdy nie mam czasu na zwilżanie ;).


To błąd  :ups:

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Listopad 2017, 21:07:38 »
A tak całkiem serio: Finca San Luis przychodzi w prostych workach jutowych, nie w grain pro. Nic dziwnego, że tak wysycha..
Suchą kawę trudno "rozgrzać" i trudno też przyhamować, gdy się już rozgrzeje. Może za dużo ciepła w pierwszym/drugim cracku? :-)

Kawy użyte do produkcji włoskich mieszanek nie przyjeżdżają w grain pro a bardzo często są to zeszłoroczne zbiory lub..jeszcze wcześniejsze  :ups:
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2017, 21:11:11 wysłana przez Elka »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Listopad 2017, 21:08:53 »
Bardzo czesto zwilżam ziarna, jak James Hoffman przykazał, i nigdy nie miałem problemow z elektryzowaniem ziaren. Nie ma to żadnego wpływu na ziarna, zajmuje jakieś 5 sekund dłużej, No i młynek jest bardzo czysty.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Listopad 2017, 21:18:53 »
@Szczympku, nigdy nie zwilżam ziaren i oprócz Finca San Luis  i Arcaffe Mokacremy nigdy nie miałam problemów z elektryzowaniem ziaren.
Mokacrema zawiera wyjątkowo dużo Finca San Luis. Wiem, bo sami byliśmy kiedyś importerami palarni z Livorno, zanim rozpoczęliśmy własną pasjonującą przygodę z paleniem.

Mogę poprosić o link do "przykazań" Hoffmana?

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Listopad 2017, 00:09:34 »
Pewnie chodzi o to:

! No longer available

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Listopad 2017, 09:48:27 »
Ja dzisiaj spróbowałem. Podszedłem do próby sceptycznie. Zmoczyłem łyżeczkę i zamieszałem ziarenka, po czym zmieliłem. Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Zawsze przy zmianie kawy czyszczę żarna, a teraz nie zostało nic do czyszczenia. Kawa do portafiltra przesypała się na raz, bez stukania pojemnikiem. Już szukam sobie takiego ładnego atomizera na perfumy.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Mokito Bianco-twarde ziarna?
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Listopad 2017, 11:00:31 »
No metoda z wodą działa świetnie, sam jej używam coprawda tylko do niektórych kaw, a zaczolem z chyba robustą indyjską jedną, pierona była taka że chyba z 1/3 wisiała obklejona na spodzie młynka :) tylko uważaj z pipetką bo jedna mała kropla pomaga ale dwie już szkodzą, ciapa się zrobi. Jak próbowałem z łyżeczki kroplę zrobić, to słaby pomysł był :) pomieszanie zmoczonym trzonkiem sprawdza mi się zwłaszcza przy wąskim młynku recznym

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi