Region: Minas Gerais, Brasil
Farma: Braga (Patrocino i Lagoa)
Wysokość upraw: średnia 874m (800-1300)
Obróbka: Naturalna (sucha)
Zbiór: 2016-2017
Punkty SCA: 82
Palenie: Espresso - jasne, przez Coffee Proficiency, Elżbieta Citak
Odmiana: 100% Red Catuai (IAC 99)
Data palenia: 30.8.2017
Szczegóły o ziarnie:
http://intranet.cerradomineiro.org/trace/index.php/trace/getTrace?cod=7898328781472647295Kawa zakupiona u Coffeedrinkers, 79,90 za kg. Bardzo fajna cena. Lubię zakupy w tym sklepie, bo w zasadzie, wszystko tam jest sprzedawane w bardzo konkurencyjnych cenach.
Nie znam za bardzo firmy Roastians, z tego co zrozumiałem, to jeden pasjonat kawy (Przemek Tarnawski), szuka ziarenek klasy speciality a potem daje je do zaprzyjaźnionej palarni do wypalenia. Fajna koncepcja
Ziarna dobre kupione od dystrybutora Daarnhouwer & Co BV,, palarnia, w tym przypadku Coffee Proficiency też, więc w zasadzie wynik w filiżance musi być dobry.
Założeniem wyboru tej kawy i sposobu palenia miało być zrobienie kawy całkowicie pozbawionej kwaskowatości. Na szczęście to się moim zdaniem nie udało
Ziarna ładne, spore, równo wypalone. Bardzo przyjemny aromat przed i po zmieleniu. Nie nachalny, delikatny, klasyczny, zbożowy.
18g -> 36g.
W domu, u osób nie przepadających za mocno owocowymi aromatami zebrała świetne recenzje.
I słusznie, bo to dobry klasyczny smak. Słodkie espresso, z aromatami orzechów i kakao. Do tego muśnięte tylko cytrusową nutką, tak aby minimalnie przełamać smak. Napar przejrzysty, czysty, spójny w smaku. Kremowe, delikatne body, przyjemny posmak po wypiciu.
Polecam, warto czasami napić się takiej klasycznej brazylijskiej kawy. Dla osób zaczynających przygodę z kawami speciality, to świetny pierwszy krok, dla bardziej obeznanych, dobry powrót do przeszłości. Poprzednia Brazylia jaką piłem to Minas Gerais od Mastro Antonio. Palenie MA było ciut mocniejsze. I było w nim ciut mniej kwaskowatości. Więc co kto woli
A w zasadzie nie: Roastian już się skończyło, Brazylia od MA dostępna od ręki.
Reasumując: nie jest to kawa, którą będę wspominał latami, ale fajna, przyjemna, smaczna i cenowo przystępna propozycja. Bezpieczna. Nie może nie smakować.