Autor Wątek: Szparagi, białe i zielone - przepisy?  (Przeczytany 4942 razy)

Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 463
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
Szparagi, białe i zielone - przepisy?
« dnia: 11 Kwiecień 2017, 14:52:29 »
Cześć,
  Forumowicze, zbliża się krótki, ale jakże smaczny sezon szparagowy. Jesteście tutaj koneserami dobrego smaku, gotuje ktoś coś z Was czasami? Jeśli tak podzielicie się jakimiś dobrymi przepisami na szparagi w ogóle?

  Ja ze swojej strony polecam krem ze szparagów, ale to banał jest, wystarczy zrobić bulion drobiowy bądź warzywny + szparagi zmiksować wszystko w blenderze i viola gotowe ;-)
  Podobnie jak smażenie na masełku, z boczkiem, bez boczku, można z wędzonym tofu, można wszelako kombinować zawsze smaczne ;-)
  Używacie specjalnego garnka? Gotujecie na parze? Jakie macie sposoby! Zainspirujcie mnie ja Was proszę!

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 376
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: Szparagi, białe i zielone - przepisy?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwiecień 2017, 16:42:39 »
My jadamy przeważnie zielone, przeważnie gotujemy na parze.  Często jadamy z sosem holenderskim. Czasami z kaszą pęczak z sosem pomidorowym i czosnkiem.
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Szparagi, białe i zielone - przepisy?
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwiecień 2017, 20:05:15 »
Zielone, odcięte końcówki, oliwa, czosnek, patelnia. Mniam.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2373
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Szparagi, białe i zielone - przepisy?
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwiecień 2017, 21:38:27 »
Szparagi sa pyszne "na wejściu", natomiast "na wyjściu" bywają odrażające  :mrgreen:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Szparagi, białe i zielone - przepisy?
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Kwiecień 2017, 21:52:21 »
@pafcio0, to chyba truizm ;).

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2373
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Szparagi, białe i zielone - przepisy?
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwiecień 2017, 21:55:27 »
@pafcio0, to chyba truizm ;).
No ponoć 78% ludzkości tego nie czuje  :hihihi:

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Szparagi, białe i zielone - przepisy?
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwiecień 2017, 09:31:05 »
E tam, zrób sobie sok wyciskarką, wtedy dopiero czuć ;)
Ale bym nie powiedział, że to zły zapach dziwny, bądź ciekawy.

Offline andrak Mężczyzna

  • Wiadomości: 132
  • Ekspres: Gaggia Accademia, Bialetti Mokona, Aeropress, V60, Chemex
  • Młynek: Comandante, Porlex Mini
Odp: Szparagi, białe i zielone - przepisy?
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwiecień 2017, 11:55:43 »
Żona przygotowuje je w specjalnym wysokim naczyniu i podaje z sosem holenderskim.
Preferujemy zielone jako mniej łykowate.
Jako że nie jestem entuzjastą grilla, z przekory zaeksperymentuję i przyrządzę  według przepisu Olgi Smile
pęczek lub dwa młodych szparagów zielonych, sól, oliwa, patyczki do szaszłyków

1.Szparagi wyjmuję z opakowania,  odłamuję twardą, łykowata część.
2.Szparagi układam na blacie kuchennym lub desce do krojenia i przekłuwam dwoma patyczkami drewnianymi. W tej formie znacznie łatwiej jest je obracać na grillu.
3.Szparagi nacieram oliwą i solę. Układam na rozgrzanym ruszcie, staram się aby główki szparagów znalazły się z chłodniejszym miejscu poza żarem. Grilluję szparagi kilka minut, odwracam na druga stronę. Po 4-6 minutach podaję

Część owinę plasterkami wędzonego boczku.

Offline maciekz

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Szparagi, białe i zielone - przepisy?
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwiecień 2017, 22:47:00 »
Szparagi zielone ugotuj normalnie, weź serek kozi - roladkę pleśniową i szynkę parmeńską. Bierzemy 3-5 szparagów i kilkumilimetrowy plasterek roladki, zawijamy dookoła plasterkiem szynki i smażymy na oliwie. Smacznego!

Offline Cannabis Arabica

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Aeropress w IMS Superfine, Phin 200, Hario Woodneck 480, Hario TCA-5
  • Młynek: Comandante MK3, Concept KM5120, Hario Mini Mill
Odp: Szparagi, białe i zielone - przepisy?
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Kwiecień 2017, 00:00:07 »

Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 463
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Szparagi, białe i zielone - przepisy?
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Maj 2017, 15:43:42 »
Tytułem ciekawostki. W czwrtek w Berlinie szparagi po 1,99 euro na najdroższej ulicy Berlina. W PL na targu za 8 zeta.
 :sciana:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline kuń Mężczyzna

  • Wiadomości: 490
  • Ekspres: Astoria perla ...dżwignia.i dużo zapału ale mało czasu
  • Młynek: mazeer SJ
Odp: Szparagi, białe i zielone - przepisy?
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Maj 2017, 19:59:34 »
chwila  Fux... co masz do ceny 8zł???    Wczoraj odwożąc rowerem dzieciaka do przedszkola mijałem zieleniak.... zerknąłem...bo wielka informacja ze promocja na szparagi..... tak promocyjnie pęczek 0,5kg przechodzonych wczorajszych szparagów za jedyne..... 12zł, dzisiaj skończyły sie wczorajsze i cena znormalniała 15zł za pęczek:)
Serio...taką mam przebitkę w mojej nadmorskiej mieścinie ale co sie dziwić, zameldowanych w gminie  8,5tys w mieście 6tys  a w sezonie jak dobry sezon i przywali dobry wekend to  zwala sie pod 150tys luda to i zejdzie wszystko:)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Szparagi, białe i zielone - przepisy?
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Maj 2017, 20:30:00 »
Ano to, że w PL komus spadł sufit na łeb.
Granica abstrakcji jest na pułapie absurdalnym.
1 kg warzywa na poziomie ponad 1 kg mięsa wieprzowego lub drobiu.

BTW. Jak może się 150 k ludzi zmieścić w tak małej mieścinie?
Gdzie Ty mieszkasz?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline kuń Mężczyzna

  • Wiadomości: 490
  • Ekspres: Astoria perla ...dżwignia.i dużo zapału ale mało czasu
  • Młynek: mazeer SJ
Odp: Szparagi, białe i zielone - przepisy?
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Maj 2017, 21:47:36 »
Międzyzdroje:)  a gdzie to sie mieści? .... jak idziesz promenadą na zachód od mola to mijasz dziesiątki domów wczasowych, kwater prywatnych, teraz apartamentowców - kilka -  poza sezonem to wszystko stoi puste.
Np apartamentowiec 12 pięter w tym 1 techniczne - czyli 11  zabudowanych apartamentami  - 150 szt - poza sezonem zamieszkałe są 2 albo 3 sztuki.  Mniej więcej  na stałe  ,choć zimą to budynek stoi pusty, latem jest full.
Pokoje gościnne itp... dom poniemiecki, lekko przebudowany, dodane pokoje,łazienki, i zimą na dole mieszkają właściciele ,całe piętro 1 czy 2 puste , a latem nabite do granic możliwości 6 czy 7 pokoji każdy 3,4 osobowy.
Przerabiane są na "studia":)  garaże stojące w podwórku, serio, na szerokość wchodzi łózko, jakaś szafa wnękowa ,drzwi z boku i kibelek obok, koniec studia,płatne 150-200zł dziennie:)
Nu i tak by można wymieniać:)  gdzie sie mieszczą Ci ludzie, np kompleks apartamentowców wybudowany na  torfowiskach i bagnach - hasałem tam za dzieciaka i nikomu we łbie się nie śniło te ten teren będzie rarytasem,  w kompleksie 3 apartamentowców każdy po 8 pieter chyba mieszka ze 30 osób po sezonie a to i tak dużo.

Aha. nie ma co patrzeć  na dane statystycznie gusu z ilości odwiedzających:)  bo to jedno wielkie nieporozumienie. 

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi