Autor Wątek: Święta z WoKiem  (Przeczytany 28789 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Święta z WoKiem
« dnia: 14 Grudzień 2016, 11:34:32 »
Już za 10 dni Wigilia! Nadchodzi koniec roku a wraz z nim słodkie leniuchowanie przy choince.  :)
Ale nim to nadejdzie trzeba jeszcze trochę popracować, by dobrze się przygotować. Właśnie te przygotowania chcemy Wam wynagrodzić naszym konkursem "Święta z WoKiem"!

Co zrobić, żeby wygrać?
- w tym wątku należy umieścić przepis na ulubioną świąteczną kawę/napój na bazie kawy lub potrawę (może być coś słodkiego), w której składzie jest kawa
- prace można umieszczać do piątku 16 grudnia 2016 r.
- wyboru najciekawszego przepisu w obu kategoriach (napój i potrawa) wybierze Jury w jednoosobowym składzie (ja  :) )
- udział w konkursie oznacza wyrażenie zgody na nieograniczone używanie prac przez Administrację Forum i Sponsora również na stronie głównej i profilu FB
- w konkursie mogą wziąć udział osoby z min. 10 wiadomościami (licznik pod avatarem)
- wysyłka nagrody na koszt Sponsora!

Zapewne ciekawi Was komu zawdzięczamy możliwość wygrania nagrody? To KONESSO.PL

A na koniec jeszcze kilka słów o samej nagrodzie - Autorzy zwycięskich przepisów otrzymają po 1 szt. kawy Bazzara Dodicigrancru 250g! Taka sytuacja!  :taktak:

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Święta z WoKiem
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudzień 2016, 11:49:08 »
Może nie bardzo świąteczna propozycja, bo drink na zimno, ale przy wieczornych lampkach po dobrym jedzeniu czasem fajnie jest też się ochłodzić.

Fajne nie wysokie szkło, a w nim kilka kostek lodu, następnie:
- podwójne espresso (a w nim [dobry] syrop lawendowy)
- dopełniamy sprite
Całość około 200-250 ml.

Espresso Tonic wersja słodka, orzeźwiająca, pyszna! Kiedy pierwszy raz miałem to przygotować to nie byłem przekonany, jednak pierwszy łyk zmienił wszystko.




Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Święta z WoKiem
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudzień 2016, 07:25:51 »
Nie pieczecie placków? Albo Wasze Matki/Żony/Partnerki??? :jezyk: Myślałem, że w ten sprytny sposób załatwię sobie przepisy na deserki... albo jakieś mięso marynowane w kawie... :mrgreen:
Macie jeszcze czas do jutra, a udział w tym konkursie nie wyklucza z udziału w kolejnych!

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Święta z WoKiem
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudzień 2016, 09:43:04 »
No to ja się pochwalę, bo testowałem przepis na świąteczne cappuccino. I chyba w końcu wyszło pysznie.

Co potrzeba.  Pasek skórki z pomarańczy. Użytej,  najlepiej eko, sam  pomarańczowy,  bez miąższu, taki cienki filet,  2*5cm. Ja go potem delikatnie jeszcze nożem nacinam. 2 goździki.
Robimy normalnie espresso jako baza pod cappu. Do dzbanka z mlekiem wrzucamy, skórkę pomarańczy i goździki. Spieniamy. Mleko przelewamy razem z goździkami do filiżanki z kawą.  I już. Roskoszujeny się nowym smakiem.
Uwaga na goździki podczas picia.

Przepis na ciasto kawowe mam,  ale ostatnio robię ciasteczka cynamonowe.



Kawy w nich nie ma.
LMWDP #469

Offline macias Mężczyzna

  • Wiadomości: 100
  • Ekspres: Sylvia, Chemex, AP, FP
  • Młynek: Eureka Zenith E65, Iberital, Rhinowares
Odp: Święta z WoKiem
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudzień 2016, 10:50:35 »
Kura w kawie.

Przepis darowany przez znajomego Portugalczyka.

Bohaterowie dramatu:
- kura (filet z piersi)
- kawa: 1 - 2 doppio, albo inna forma zaparzania (raczej esencjonalnie)
- creme fraiche: 200 - 300 ml
- sól pieprz do smaku
- oliwa / olej do smażenia
- ryż (być może kasza jęczmienna też będzie smaczna)
- (opcjonalnie) bulion do gotowania ryżu
- (opcjonalnie) kukruma do gotowania ryżu

Scenariusz:
1. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy, bądź w bulionie (wedle uznania)
Równolegle:
2. Filet z kury kroimy na kostki / kawałki (ok 2 cm)
3. Pokrojony filet intensywnie przysmażamy na patelnii, aż zacznie nabierać miodowych rumieńców
4. Zalewamy kawą, dusimy 2 minutki
5. Zalewamy creme fraiche, mieszamy i redukujemy (ilość śmietanki zależna od ilości posiadanej kury - chodzi o uzyskanie średniej ilości sosu)
6. Redukujemy do uzykania gęstej konsystencji sosu
7. Doprawiamy solą, pieprzem i podajemy z ryżem.

Smacznego!

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Święta z WoKiem
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudzień 2016, 19:23:06 »
Chai masala!

Najpierw trzeba zrobić napar z przypraw. Cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon do wody. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy kupną chai masale (skład podobny plus czarna herbata Indyjska) jeszcze gotujemy. Dodajemy miód. Takie o to cudo dobrze przechowywane może stać i stać... Kiedy nam zimno i mamy ochotę na aromatyczne przyprawy:
Nalewamy mleko i napar do dzbanka w stosunku 1:1, spieniamy. Do dużego kubka wlewamy espresso pojedyncze, dopełniamy spienionym mlekiem z chaiem. Można malować LA. 




Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Święta z WoKiem
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudzień 2016, 19:58:47 »
Lista składników:
1 dorodny kurczak
Sok z 1 cytryny
10 goździków
Cynamon mielony
Szklanka wina białego
Szklanka wina czerwonego
100 ml ginu
100 ml koniaku
200 ml Smirnoffa
50 ml rumu

Sposób przygotowania:
Naszego kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego, żaroodpornego. Dodajemy goździki i cynamon, skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego kurczaka zalewamy: - szklanką wina białego, - szklanką wina czerwonego, dodając również: - 100g ginu, - 100g koniaku, - 200g Smirnoffa i 50g rumu. Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej. Kurczaka możliwie jak najszybciej wyrzucamy bo jest do niczego. Natomiast............. Sos! Sos! Paluszki lizać !
 PS. Kurczak musi być martwy bo inaczej bydle sos wychleje  ;)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Święta z WoKiem
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Grudzień 2016, 20:49:15 »
Drink, a raczej deser kawowo - alkoholowy.

Składniki:
Doppio 50 ml
Łyżeczka cukru, zależnie od upodobań
Ajerkoniak 50 ml
Bita śmietana
Kakao

Przygotowanie:
Doppio zaparzyć do filiżanki, dodać cukier jak ktoś lubi, wlać ajerkoniak, na wierzch nałożyć bitą śmietanę i posypać odrobiną kakao.

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Święta z WoKiem
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudzień 2016, 22:35:37 »
To jak już w % wchodzimy, to i ja coś dopiszę :mrgreen:

Do kieliszków nalewamy po 1/3 soplicy "orzech laskowy", espresso i mocno spienionego mleka. Spożywamy na gorąco - zaraz po przygotowaniu :szampan:

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Święta z WoKiem
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudzień 2016, 23:49:28 »
Może coś innego.

Tiramisu,

Dół Puchatka wyłożyć biszkoptami, wlać około 50ml espresso aby nasiąkly.
Następnie 2 żółtka wymieszać z 3 łyżeczka mi cukru i ubić pianę. Dodać 100g serka mascarpone wymieszać mikserem.  Położyć krem na górę,  posypać czekoladą. Wychodzi genialne!

A teraz może nic z kawą, ale gdy pieczemy piernik zamiast wody dać porter okocimski. Ciasto wychodzi dużooo lepsze. Warto spróbować

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka


Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Święta z WoKiem
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Grudzień 2016, 17:51:55 »
Ja już znam zwycięzców!
W kategorii napój/drink bezapelacyjnie wygrywa Szachowiec i jego Chai Masala!
W kategorii danie - Macias ze swoją kurą w kawie!
Ale to jeszcze nie koniec - nie sposób nie docenić absolutnego klasyka czyli Tiramisu w wersji Expela!

Wszystkich trzech Nagrodzonych proszę o przesłanie do mnie na PW adresów :)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Święta z WoKiem
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Grudzień 2016, 18:05:47 »
Znamy już zwycięzców poprzedniej edycji konkursu, więc od razu ogłaszamy kolejne zadanie!
Tym razem sponsorem jest:

A nagroda to zestaw 1kg kawy z nowej palarni, której nigdzie poza cafesilesia.pl nie ma w ofercie, tj "DOBRE ZIARNO" (polski palacz w Londynie, Barek Ciepaj) + driper hario! Nieźle!

Co zrobić, żeby wygrać?
- w tym wątku należy umieścić zdjęcie wykonanej własnoręcznie (lub przez partnera/potomka) ozdoby świątecznej
- fotografie można umieszczać do środy 21 grudnia 2016 r. do godz. 6:30 rano!
- wybór najbardziej intrygującej ozdoby nastąpi w dwóch kategoriach: "ozdoba z kawą" oraz "ozdoba bez kawy"
- Jury w dwuosobowym składzie (ja  :) i moja utalentowana Córka) dokona subiektywnego wyboru
- udział w konkursie oznacza wyrażenie zgody na nieograniczone używanie prac przez Administrację Forum i Sponsora również na stronie głównej i profilu FB
- w konkursie mogą wziąć udział osoby z min. 10 wiadomościami (licznik pod avatarem)
- wysyłka nagrody na koszt Sponsora!

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Święta z WoKiem
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Grudzień 2016, 21:02:15 »
Pozakonkursowo, żeby ośmielić Was nieco - zdjęcia z Warsztatu:
http://images71.fotosik.pl/923/c9407b346a156569.jpg
Święta z WoKiem


http://images71.fotosik.pl/923/d7d4ca13f1acfb99.jpg
Święta z WoKiem

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Święta z WoKiem
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Grudzień 2016, 21:27:55 »
A ja dopiero doczytałem że bez kawy może być.
Dziś mój starszy leń zabrał się za "wykonanie wypieku domowego z ciasta piernikowego przedstawiającego  motyw związany ze Świętami Bożego Narodzenia" na konkurs szkolny.  Zagniatał,  wałkowany,  wcinał,  wypiekał,  zdobił i składał szopkę. A czy mu się udało to sami oceńcie.


LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Święta z WoKiem
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Grudzień 2016, 07:20:11 »
No pięknie! I smakowicie :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi