Może to nie najlepsze miejsce do dyskusji o aeropressowych filtrach. Ale na temat wielokrotnego używania tych filtrów mam inne zdanie niż @Shaqks. Są wytrzymałe, nie można powiedzieć, i nie stanowi to problemu. Ale w miarę używania filtrów zmienia się smak kawy. Moim zdaniem można ich użyć kilka razy. Mam wrażenie, że świeży filtr odcina część kwasków. Ale w miarę używania, gdzieś od ósmego razu, pojawiają się kwaśne nuty, nie mylić z kwaskowatością. Ich spostrzeżenie zależy też od intensywności naparu, pewnie także od konkretnych ziarenek. W mocnym trudniej je wyczuć niż w słabszym. Poza tym z czasem pory w filtrze się zatykają, tak samo jak w każdym innym papierowym filtrze i kawa zamiast przez filtr, ucieka bocznymi otworami. Jej strużki można zobaczyć ściankach filiżanki przy mocniejszym naciśnięciu tłoka.
Testy robiłem w czasach, kiedy aeropressy trzeba było sprowadzać z zagranicy i filtry się oszczędzało. Później z przyzwyczajenia używałem ich po kilka razy, ostatnio już nie zawracam sobie tym głowy.