Autor Wątek: Gaggia classic  (Przeczytany 7850 razy)

Offline kszychooo

  • Wiadomości: 66
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Graef CM800
Gaggia classic
« dnia: 18 Październik 2015, 13:38:19 »
Hej

Jestem na etapie czyszczenia mojej kolby Gaggia Classic.
Posiłkuje się tym filmem: https://youtu.be/2oGwJuJ65Dk?t=2m13s

Mam problem z tym elementem (nie chce zejść):


Czy na pewno ten element jest zdejmowalny?

Offline MichalCz Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 136
    • www.kawomaniak.pl
Odp: Gaggia classic
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Październik 2015, 13:47:24 »
Jest zdejmowalny z tego co pamietam to imbus dosc duzy znajduja sie w tych dwoch dziurach u ciebie pewnie zapieprzone kawą
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline kszychooo

  • Wiadomości: 66
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Graef CM800
Odp: Gaggia classic
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Październik 2015, 14:04:51 »
Dwie śruby na imbus odkręciłem, natomiast albo się zapiekło albo się nie zdejmuje - tego właśnie nie jestem pewien, a nie chce szarpać na siłę :)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Gaggia classic
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Październik 2015, 14:48:49 »
Zapiekło się.
Pamiętam, że chyba można było zdjąć ten krążek wkrecajac dłuższą śrubę.
Ewentualnie wyjąć uszczelke (jeśli masz nową )
I wtedy będzie łatwo z boku go podważyć.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Przemo Mężczyzna

  • Wiadomości: 196
  • Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
Odp: Gaggia classic
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Październik 2015, 20:51:33 »
Wkręt wkręcało się w uszczelkę zapieczoną, w ten aluminiowy krążek nic się nie powinno wkręcać. Po wyjęciu uszczelki trzeba podważyć z boku, jak bardzo się krążek zapiekł, to z kilku stron. Przy okazji wymień krążek na mosiężny (najlepiej poniklowany).

Offline kszychooo

  • Wiadomości: 66
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Graef CM800
Odp: Gaggia classic
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Październik 2015, 22:33:58 »
Uszczelkę już znalazłem, natomiast jak nazywa się ten krążek fachowo albo jak go szukać :)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Gaggia classic
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Październik 2015, 22:41:10 »
Roger miał w sprzedaży.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Gaggia classic
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Październik 2015, 22:42:34 »
Uszczelkę już znalazłem, natomiast jak nazywa się ten krążek fachowo albo jak go szukać :)
Krążek dyspersyjny.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Gaggia classic
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Październik 2015, 22:52:36 »
Niedawno podobny krążek, ale miedziany wyciągałem za pomocą nastawnego 4-pozycyjnego klucza zaciskowego do rur. Nie wiem dokładnie jak to się nazywa, ale popularne jest to narzędzie, umożliwia złapanie przeciwległych krawędzi krążka.

Offline byrzydal Mężczyzna

  • Wiadomości: 163
Odp: Gaggia classic
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Październik 2015, 05:57:14 »


[...]4-pozycyjnego klucza zaciskowego do rur. Nie wiem dokładnie jak to się nazywa, ale popularne jest to narzędzie [...]
Żabka?


Offline loock Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 93
    • Palarnia Kawy, Sklep z Kawą & Serwis
  • Ekspres: na prąd i wode
  • Młynek: też na prąd :D
Odp: Gaggia classic
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Październik 2015, 22:06:22 »
Odkręć i podważ po prostu płaskim śrubokrętem....krążek jest na zamówienie raczej, jak sie rozanodyzował to by pasowało zmienić na nowy, a najlepiej od wesji gastro, tam jest mosiężny a nie aluminiowy.

Offline sirrr Mężczyzna

  • Wiadomości: 10
  • Ekspres: Gaggia Classic / Bialetti Musa / Phin
  • Młynek: Gaggia MDF
Odp: Gaggia classic
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Listopad 2015, 21:02:21 »
Trochę się podłącze pod temat.

Czy dla  dobra krążka dyspresyjnego (prysznica) wykonanego w GC z aluminium, warto używać preparatu do backflush'a dozwolonego do stosowania z aluminium?
Np Cafiza 2 odpada. Jakich używacie do tego środków w GC?

Co do dalszych "aluminiowych problemów" tym razem z odkamienianiem (bojler), znalazłem odkamieniacz "Kamix AGD", który  może zostać bezkarnie użyty w GC. Jakie komercyjne środki jeszcze mogą być do wykorzystania?

Offline pawel Mężczyzna

  • Wiadomości: 20
  • Ekspres: Classic Gaggia, Drip, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer Mini
Odp: Gaggia classic
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Listopad 2015, 23:49:02 »
Przy okazji pomyślałem, że muszę zabrać się za swoją Gaggię Classic. Cieknie mi woda z dyszy od spieniania mleka i z grupy też czasem poleci kropla. Domyślam się, że do wymiany uszczelka grupy. Gdzie mogę kupić? I co może być powodem, że cieknie z dyszy?

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Gaggia classic
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Listopad 2015, 08:53:32 »
Kamień
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline lomax Mężczyzna

  • Wiadomości: 28
  • Ekspres: Lelit Anita, Gaggia Classic
  • Młynek: Iberital Challenge
Odp: Gaggia classic
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Listopad 2015, 16:47:33 »
Cieknie mi woda z dyszy od spieniania mleka i z grupy też czasem poleci kropla. Domyślam się, że do wymiany uszczelka grupy. Gdzie mogę kupić? I co może być powodem, że cieknie z dyszy?
Na mój gust to początek końca zaworu trójdrożnego...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi