Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 241460 razy)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #285 dnia: 08 Grudzień 2017, 13:33:43 »
TWW masz z prywatnego źródła czy może już gdzieś u nas jest dostępna?
Import prywatny :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #286 dnia: 08 Grudzień 2017, 13:53:47 »
odpowiednio przygotowane
Właśnie tak. Łatwiej znaleźć, łatwiej użyć, bo przeliczone są na ml roztworu.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #287 dnia: 09 Grudzień 2017, 17:34:40 »
Kolejny szybki test 3 wód, procedura jak w poprzednich.
Tym razem:
1. TWW rozpuszczona w galonie wody (3,79l)
2. TWW rozpuszczona w 5l wody
3. Destylowana

Ostateczna preferencja wypadła zgodnie z powyższą kolejnością, z tym że różnica między 1 a 2 była ledwie wyczuwalna, objawiała się minimalnie wyższym kwaskiem i jakby większą kawową pełnią - ale to skala mikro, na pograniczu wmawiania sobie różnic.
Napar na destylowanej był całkiem smaczny i pijalny, na pewno lepszy niż na kranówce z poprzednich testów. Kwaskowość obecna, ale nieco więcej cierpkości i ściągającej goryczki przy braku "kawowej" podbudowy.

Offline michal85

  • Wiadomości: 20
  • Ekspres: Rocket R58 V2
  • Młynek: Fiorenzato F4 E NANO V2
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #288 dnia: 10 Grudzień 2017, 08:24:34 »
Witam ekspertów. Mam pytanie dotyczące wody Żywiecki Kryształ. Zakupiłem taką w sklepie , na tykiecie widnieje łączna wartość składników mineralnych : 76,63 . Ujęcie w Borze , źródło nr 1 w Ślemieniu. Zwykły tani miernik TDS pokazał mi po zbadaniu ok 50 ppm. Czy taką wodę mogę bez problemu lać do swojej maszyny i nie muszę martwić się o kamień ? Rozumiem,że nie ma sensu jej filtrować np w Bricie. Smak espresso mi odpowiada. Jaką macie opinię  o wodzie źródlanej Saguaro z Lidla z ujęcia Kryształ 2 w Kętach ? . Na etykiecie nie ma podaj tabelki minerałów . Miernik pokazał 140 ppm . Czy ktoś ma namiary na skład tej wody ? Czy taką wodę filtrować dodatkowo ?

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #289 dnia: 10 Grudzień 2017, 09:40:55 »
Żywiecki Kryształ to na pewno najlepsza opcja naogólnodostępnym rynku.
Jakiś osad zawsze się w bojlerze budować będzie, ale w przypadku Żywieckiego pewnie baaardzo wolno i nie ma co się o kamień martwić.

Offline szaman Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: V60-02, kawiarka
  • Młynek: MSJ
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #290 dnia: 11 Grudzień 2017, 12:41:55 »
Mam pytanie. Czy przefiltrowanie wody w dzbanku, może powodować tak dużą nadekstrakcję kawy w stosunku do wody prosto z wodociągu?
Wodę z wodociągów mam chyba dość twardą. Wprawdzie jej nie badałem ale kamień w czajniku pojawia się bardzo szybko.
Kupiłem w makro filtry do wody marki ARO. Kamień w czajniku przestał się pojawiać ale jakoś nie mogę dojść do ładu z goryczką w kawie.
Ten sam stopień przemiału, ta sama kawa(Etiopia Magarrisa), drip V60. W wodzie prosto z wodociągów goryczki nie ma, natomiast po użyciu przefiltrowanej goryczka się pojawia. Gdy zmielę grubiej, goryczka znika ale w krtani wciąż pozostaje taki dość drażniący posmak.

Chciałem coś ulepszyć ale chyba złą ścieżkę obrałem.

Edit:
o ile nie wiem do końca jak to się ma konkretnie do tego co wypływa u mnie w kranie, to znalazłem podstawowe badania wody z ujęcia, do którego jestem podpięty:
Przewodność elektryczna właściwa (PEW) w temp. 25°C (PN-EN 27888:1999 (A)): 722 mS/cm
pH: 7,6
nie mogłem natomiast znaleźć przelicznika przewodności na TDS

filtry dla ARO produkuje DAFI, ale nie wiem na ile jest to to samo
« Ostatnia zmiana: 11 Grudzień 2017, 13:40:12 wysłana przez szaman »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #291 dnia: 11 Grudzień 2017, 13:24:35 »
Dobrą, tylko ona kręta.

Albo po prostu więcej czujesz w kawie, bo się więcej dzieje. Albo może być też tak, że duża redukcja wapnia daje bardzo dużo sodu.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #292 dnia: 11 Grudzień 2017, 13:44:48 »
Może goryczka się pojawiwa bo ekstrakcja jest większa ?

Offline szaman Mężczyzna

  • Wiadomości: 12
  • Ekspres: V60-02, kawiarka
  • Młynek: MSJ
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #293 dnia: 14 Grudzień 2017, 09:50:01 »
Chyba znalazłem przyczynę. Kupiłem paczkę 'gorszych' filtrów Hario W-H i problem zniknął. Na filtrach W kawa przelewała mi się za szybko (2 minuty, przy metodzie Scotta Rao) i napar zbyt delikatny, w związku z czym zwiększałem stopień przemiału, żeby zbliżyć się do 3 minut co i tak nie do końca się udawało, a bywało i  błotko. Kawa była wystarczająco intensywna ale zaczynała pojawiać się goryczka. O ile na wodzie kranowej jeszcze nie była tak ewidentna, to na przefiltrowanej zapewne ekstrakcja była już zbyt duża przy drobnym mieleniu i dlatego drażniło. Przy filtrach 'made in holland' zbliżyłem się do tych 3 minut i intensywność jest podobna jak ta na znacznie drobniejszym przemiale i filtrach 'made in japan', a nie ma goryczki.  :brawa:

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #294 dnia: 27 Grudzień 2017, 00:44:54 »
Nie wiem czy nie przewinęło się to już gdzieś wcześniej w wątku, jeśli tak to przepraszam :ups: ale czy ktoś używał wody pod nazwą Tesco Value? Na stornie jest napisane, że ta 5 l jest "Wydobywana z ujęcia w Borze nr 2 w Ślemieniu" czyli tak,  jak Kryształ Żywiecki. Wychodzi na to samo? Pytam z czystego lenistwa, bo mam pół godziny drogi autobusem po Kryształ...
"Find what you love and let it kill u"

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #295 dnia: 27 Grudzień 2017, 00:47:07 »
Tak, tylko trzeba czytać etykiety, bo Value ma różne źródła. W Krakowie trafiłem na zupełnie inne,  ~300ppm.

Offline Kaoru Kobieta

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Aeropress, French Press, Moka, V60-02, Gabi Master A, Prismo, Kalita
  • Młynek: Comandante
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #296 dnia: 27 Grudzień 2017, 00:52:19 »
Okej, dzięki ;)
"Find what you love and let it kill u"

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #297 dnia: 27 Grudzień 2017, 03:10:13 »
Tak, tylko trzeba czytać etykiety, bo Value ma różne źródła. W Krakowie trafiłem na zupełnie inne,  ~300ppm.

Patrzyłem kiedyś na tę wodę i na etykiecie była pustka :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #298 dnia: 27 Grudzień 2017, 09:02:10 »
Źródło wydobycia jest podane, nie ma składu, trzeba sprawdzać na butelkach w swojej lokalizacji, w sklepie internetowym informacja jest nieadekwatna.

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #299 dnia: 06 Styczeń 2018, 22:09:27 »
Choć wiedziałem wcześniej, że woda ma duży wpływ na smak kawy, dzisiaj po raz pierwszy ostatecznie się do tego przekonałem. Etiopia Yirgacheffe od Antonia robiona w AP smakuje zupełnie inaczej na wodzie w moim domu niż na wodzie z filtra u teściowej. Nie poznałem totalnie tej kawy.

Inna sprawa to, że... na wodzie z kranu smakowała mi bardziej ;) Na przefiltrowanej straciła cały swój charakter.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi