Autor Wątek: Duża czarna z kolby ciągiem??  (Przeczytany 1946 razy)

Offline Strzala świst gwizd Mężczyzna

  • Wiadomości: 151
    • Test4Climbing.com
  • Ekspres: Quick Mill Andreja Premium
  • Młynek: Casadio Enea On Demand
Duża czarna z kolby ciągiem??
« dnia: 13 Czerwiec 2022, 22:31:22 »
Taki numer - byłem ostatnio w cukierni Sowa w Warszawie i zaciekawiło mnie, że stoją dwa młynki obok ekspresu dwugrupowego i żadnego innego sprzętu obok. No to pytam się jakie ciekawe kawki oferują, a pani na to, że w obydwu jest ta sama kawa.
Jak to??
Jedna drobno mielona do espresso, a druga to crema (cyt: krema).
Ale jak to?? Czyli jaka to?
Krema to duża czarna kawa i do jej zaparzenia kawa jest grubo mielona.
Rozdziawiłem szeroko gębę i aż mnie korciło czy nie kupić, ale niestety nie miałem już czasu.

I co wy na to? W ogóle da się co w ten sposób uzyskać??
Climbing Performance Test https://test4climbing.com

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Duża czarna z kolby ciągiem??
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwiec 2022, 07:39:12 »
Myślę że większość ludzi w Polsce jest przyzwyczajona do dużych kaw nie tak mocnych jak espresso. Nieświadomy człowiek woli dostać takie americano z grubego przemiału, niż espresso z dodatkiem wody. Też tak czasami robię, jak jeden z gości nie chce cappucino i espresso, a dużą kawę bez mleka lub z odrobiną.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwiec 2022, 07:41:22 wysłana przez tom517 »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Duża czarna z kolby ciągiem??
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwiec 2022, 13:31:50 »
Takie zaparzanie, to dość popularna praktyka w ogólnodostępnych punktach. Jeśli dobrze dobrane parametry, to da się to pić. Na ogół jednak dobrane parametry słabe jak i surowiec nędzny, więc rezultat może nadawać się co najwyżej do posłodzenia i dolania mleka.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwiec 2022, 13:34:10 wysłana przez krystians »

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Duża czarna z kolby ciągiem??
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwiec 2022, 15:40:16 »
Piłem niedawno espresso w Sowie w dwóch różnych miastach i tragedii nie było, o dziwo to nie było bardzo mocne palenie, nawet na tle innych punktów z kawą w centrach handlowych uważam, że zasługiwało na wyróżnienie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi