Autor Wątek: Honduras Marcala COMSA Natural od Mastro Antonio  (Przeczytany 2704 razy)

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Honduras Marcala COMSA Natural od Mastro Antonio
« dnia: 08 Wrzesień 2016, 12:17:27 »
Fantastyczna kawa. Piękny mocny aromat czarnych jagód. Moja żona stwierdziła, że kawa musi być aromatyzowana lub co najmniej kawowiec przesadzany krzakami jagód. W smaku też z początku dominują jagody, a potem pojawia się czekolada i to delikatnie ... deserowa, bez nadmiernej goryczy. Temperatura na PID-zie 90 C, ale trochę za grubo zmieliłem i 25 ml w 18 sek. To był pierwszy shot. Następne już zmienię nastawienia młynka. Młynek był nastawiony na Santosa.  :pycha:

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Honduras Marcala COMSA Natural od Mastro Antonio
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Styczeń 2017, 20:32:17 »
Obróbka Red Honey. W espresso prym wiodą leśne owoce, z dominacją czarnych jagód, także niewielkie nuty czekolady. Espresso jest mocno owocowe, słodkie, bez goryczki. Posmak podobny, długi i miły. Bardzo fajne ziarenka [emoji106].

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Honduras Marcala COMSA Natural od Mastro Antonio
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Styczeń 2017, 21:14:05 »
jedna z lepszych jakie miałem, jest słodycz, owocowa nuta i body. Już 3 razy u mnie gościło i pewnie nie ostatni.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Honduras Marcala COMSA Natural od Mastro Antonio
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Styczeń 2017, 22:07:44 »
Ulubiona kawa mojej żony. Mi też b. smakuje.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline macias Mężczyzna

  • Wiadomości: 100
  • Ekspres: Sylvia, Chemex, AP, FP
  • Młynek: Eureka Zenith E65, Iberital, Rhinowares
Odp: Honduras Marcala COMSA Natural od Mastro Antonio
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Styczeń 2017, 22:16:20 »
Potwierdzam, bardzo lubię tę kawę również dlatego, że sporo aromatów zostaje w naparze i samym smaku, a nie tylko w zapachu. Do tego kwaskowatość jest minimalna, bardzo "ugładzona", więc nadaje się dla tych mniej tolerujących soki owocowe w kawie ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Honduras Marcala COMSA Natural od Mastro Antonio
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Styczeń 2017, 22:00:19 »
Nie wiem czy zauważyliście, że WS opisał ziarna z obróbki Red Honey, a w tytule jest Natural. Te pierwsze wkrótce się nam już skończą, te drugie na szczęście nie :).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi