Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054896 razy)

Offline szubiq

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2460 dnia: 16 Styczeń 2018, 12:31:41 »
coś mi ta moja crema nie pasuje, jest jej strasznie mało i jest nietrwała, szybko znika (poniżej foto).

Inaczej kojarzę Mujeres :). Na zdjęciu jedno z dwóch espresso z podwójnego sitka.

https://images82.fotosik.pl/967/64b1933380ec6cdegen.jpg
Pomóż mi, robię espresso


Crema jest ładna i obfita. Wygląda, że u Ciebie jest problem z temperaturą parzenia. Poza tym, może jest za mała doza, chociaż nie znam tego sitka. Kawy nie żałuj :).

I co zrobić z tą temperaturą parzenia? Ekspres wygrzany ponad pół h :( daję 14 g, bo taka jest w instrukcji doza na podwójne sitko

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2461 dnia: 16 Styczeń 2018, 12:41:01 »

Uzysk 55 g naparu.


Tu masz odpowiedź. Spróbuj zrobić 28 g naparu z 14g kawy, ale osobiście zwiększył bym dozę tak jak proponuje Janusz, czyli kawy równo z rantem i tamping pewnie będzie to koło 18 g wtedy staraj się uzyskać 36g naparu w 25 sekund.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Kuba94

    • ...
  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: kawiarka Bialetti 6tz, Ascaso Basic
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2462 dnia: 16 Styczeń 2018, 12:41:15 »
Zmniejszyłbym ratio do 1:2 lub 2,5 i zwiększył doze, bo pewnie przy 14 błotko po ekstrakcji :)
 30 min czyli wygrzany porządnie [emoji14]

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2463 dnia: 16 Styczeń 2018, 12:42:22 »
Nie wiem jak Mujeres, ale 14g wydaje mi się mało - ja w swoim Basicu raczej daję około 16-17, zależy jaka kawa, tym co napisali na sitku się nie sugeruj za bardzo.

Offline szubiq

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2464 dnia: 16 Styczeń 2018, 12:43:34 »
Zmniejszyłbym ratio do 1:2 lub 2,5 i zwiększył doze, bo pewnie przy 14 błotko po ekstrakcji :)
 30 min czyli wygrzany porządnie [emoji14]

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka





Właśnie ciastko o dziwo suche, wypada ładnie na raz, aż się zdziwiłam :P

Offline szubiq

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2465 dnia: 16 Styczeń 2018, 12:44:55 »
Dziękuję Wam za wszystkie rady, jutro spróbuję dać więcej i zmienić ratio, bo dzisiaj już się przekofeinizowałam i kolejna filiżanka byłaby już grubą przesadą :P dam znać jak efekty

Offline Kuba94

    • ...
  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: kawiarka Bialetti 6tz, Ascaso Basic
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2466 dnia: 16 Styczeń 2018, 12:49:50 »
Zmniejszyłbym ratio do 1:2 lub 2,5 i zwiększył doze, bo pewnie przy 14 błotko po ekstrakcji :)
 30 min czyli wygrzany porządnie [emoji14]

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka





Właśnie ciastko o dziwo suche, wypada ładnie na raz, aż się zdziwiłam [emoji14]
Hmm... Na kawach, których używałem na moim Basicu- w tym Mujeres - zejście poniżej 17g owocowało błotkiem ;)
Więc możesz najpierw pomajstrować przy ratio...

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2467 dnia: 16 Styczeń 2018, 15:03:57 »

Offline Kuba94

    • ...
  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: kawiarka Bialetti 6tz, Ascaso Basic
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2468 dnia: 16 Styczeń 2018, 15:07:25 »
Miło słyszeć 

Ale co?
Że espresso według was wyszło całkiem dobrze, poza smakiem, którego zdalnie nie da się ocenić :)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2469 dnia: 16 Styczeń 2018, 15:10:39 »
Dobrze to może wyszło ale wizualnie padaka ;-)

Offline Kuba94

    • ...
  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: kawiarka Bialetti 6tz, Ascaso Basic
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2470 dnia: 16 Styczeń 2018, 15:27:53 »
Dobrze to może wyszło ale wizualnie padaka ;-)
Ekspres od niedawna, więc jeszcze mnóstwo do dopracowania, zwłaszcza pod względem wizualnym. Nie dość, że na zamieszczonym zdj. drugi szot do tej samej filiżanki to jeszcze stała pod PF po ekstrakcji z kilkanaście sekund, więc sporo białych miejsc na cremie (może też ciut przeciąganięta ekstrakcja). Tak czy siak widać światełko w tunelu ;)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2471 dnia: 16 Styczeń 2018, 15:33:30 »
Aspekt wizualny mało jest istotny. Ważne, by crema była lśniąca i brązowa. By jej tekstura była drobna.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2472 dnia: 16 Styczeń 2018, 15:44:11 »
Aspekt wizualny mało jest istotny

No ja raczej tak obsmarkanego espresso bym nie chciał dostać. Choć tłumaczenie Kuby przyjmuję i rozumiem

Offline Kuba94

    • ...
  • Wiadomości: 16
  • Ekspres: kawiarka Bialetti 6tz, Ascaso Basic
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2473 dnia: 16 Styczeń 2018, 18:36:43 »
Aspekt wizualny mało jest istotny

No ja raczej tak obsmarkanego espresso bym nie chciał dostać. Choć tłumaczenie Kuby przyjmuję i rozumiem
Rano miałem mało czasu :) Tak lepiej wizualnie? Parametry identyczne.
Plus zdjęcie ciastka (krawędź odłamana o dno pojemnika na fusy)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka


Offline szubiq

  • Wiadomości: 55
  • Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: Aergrind
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2474 dnia: 16 Styczeń 2018, 18:37:42 »
Znalazłam obiekt do testów. 17 gram kawy, uzysk 36 gram naparu, 25 sekund ekstrakcja, miałam wrażenie, że za mały strumyk, skapywało raczej niż leciało cienkim, stałym strumykiem. Crema chyba ładniejsza, ale za to kawa strasznie gorzka, wykręciła lico.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi