Na Twoim miejscu zainwestowałbym w jakieś używki (2-3 tys. za ekspres + młynek), które potem sprzedasz za podobnie pieniądze. Ja bym na Twoim miejscu nie kupował dzisiaj profesjonalnego sprzętu – do czasu, aż nie podejmiesz poważnych decyzji o założeniu biznesu. W ogóle pochodź po kawiarniach, pogadaj z ludźmi, pojedź do sklepów, potestuj ekspresy. Zbliż się do branży jak tylko możesz.
Yhy, więc kupno teraz przyszłościowego sprzętu jest bez sensu... No tak, ale kto to pisze - osoba, która uczepiła się własnych teorii jak rzep psiego ogona.
PS. Często pracownicy kawiarni to ignoranci (Nero), co nie znaczy, że robią złą kawę.
I pisze to osoba, która nie ma doświadczenia z espresso, bo boi się pójść do kawiarni...
hophop - dobra rada ode mnie. Poczytaj tematy tego człowieka, zobacz jaki bajzel z nich wyszedł przez jego podejście, i posłuchaj ludzi, którzy przeszli przez wiele sprzętów i z własnego, często dużego, doświadczenia będą w stanie Ci powiedzieć w którym kierunku pójść - nie wiem jakie masz podejście do życia, ale ja ze swoich doświadczeń z różnych dziedzin wiem, że jak ktoś dzieli się wiedzą i doświadczeniem, to trzeba korzystać. Takich ludzi jest już bardzo mało i należy to docenić... Szczególnie, że zdecydowana większość ludzi z tego forum nie będzie chciała Ci zaszkodzić, wprost przeciwnie - choć czasem krytyka wygląda inaczej niż ludzie ją odbierają. Czytaj forum, czytaj, szukaj, a jak czegoś nie znajdziesz to pytaj - ale na tym forum jest taki ogrom wiedzy, że pogubić się w tym to nie jest problem. A jeśli jesteś pewny na 101%, że otworzysz kawiarnię - kup sprzęt konstrukcyjnie zbliżony do takiego, który będzie Ci dawał pieniądze na chleb. Młynek - ten możesz kupić docelowy, jest wiele sprzętów gastronomicznych, które ludzie używają w domach i są z nich zadowoleni - więc jak kupisz porządny młynek(na przykład Fiorenzato F64), nauczysz się obsługiwać go w domu(biorąc pod uwagę wszystkie tego aspekty) to postawisz go w kawiarni i odpadnie Ci na dzień dobry jedno urządzenie, którego obsługa może być potencjalnie problematyczna... I nie zajedzie się po chwili pracy w gastronomii. A ekspres? Tu już trochę trudniej
bo wątpię, że zdecydujesz się na kupno ekspresu za kilka(naście) tysięcy... Ale możesz poszukać jakiejś używki, która nauczy Cię parzenia kawy w taki sposób, jak będziesz to robić docelowo - a możesz mi wierzyć lub nie(a może już to wiesz), że otwieranie biznesu bez gruntowej wiedzy w danym temacie nie ma sensu... Chyba że się liczy z tym, że klienci się zniechęcą.