Jako że jestem weterynarzem poczułem nieodpartą chęć przebadania Kruve.
A właściwie zainteresowałem się możliwością przetestowania młynków(zwłaszcza
Kinu m38) pod względem rozrzutu grubości frakcji.
Nabyłem podwójne sito i wrzucam parę fotek. Dodam też opis pomiarów.
Testy może rzucą trochę światła na nasze wyobrażenia pod względem rozstrzału przemiałów. Dużo zależy od grubości mielenie, ale też od samej kawy.
Ale tak jak napisał Kawcio, używając w miarę jednorodnej frakcji w filiżance uzyskujemy zupełnie inną jakość. Nie podejmuję
się wykonania opisu spełniającego oczekiwania profesjonalistów branży kawowej, ani też miłośników soczystych opisów literackich.
Jednym zdaniem mogę powiedzieć tak: kawa parzona z jednorodnej frakcji jest krystalicznie czysta w odbiorze smaku, słodka i bez smakowych wtrętów. Szlachetna.
Natomiast samo posługiwanie się urządzeniem jest jednak trochę upierdliwe(zwłaszcza teraz jak wszystko staram się ważyć). Minimalne ilości mikropyłków pojawiają się w otoczeniu na blacie po przesypywaniu kawy z sita do pojemnika.
Jeżeli chce się komuś analizować to poniżej zamieszczam kilka pomiarów:
MA Kenia peabery mielenie na 2,5 kinu m38
20 g
Sito 800 - 13 g - 65%
Sito 400 - 5 g - 25%
Spód poniżej 400 - 2 g - 10%
Te małe ziarenka najbardziej mnie zdumiały- tylko 65% frakcji pow.800
MA Ambela Etiopia Natural mielenie na 2,8 m38 20g
Sito 800 - 17,3 g - 86,5%
Sito 400 - 2 g - 10%
Spód poniżej 400 - 0,7 g - 3,5%
MA Kenia peabery 5 g plus Etiopia Ambela
Natural 15 g mielenie na 2,8 m38 20 g
Sito 800 - 16,8 - 84%
Sito 400 - 2,7 - 13,5 %
Spód poniżej 400 - 0,5 - 3,5%
DS geisha Hartmann 20 g mielenie m38 na 3,0(gruz pod chemexa)
Sito 800 - 17,3 -86,5%
Sito 400 - 2,5 - 12,5%
Spód poniżej 400 - 0,2 - 1%
DS geisha Hartmann 33,3 g mielenie na
Młynku Catler przedostatni najgrubszy nastaw pod Chemexa
Sito 800 - 30,3 - 91%
Sito 400 - 2,8 - 8,4%
Spód poniżej 400 - 0,2- 0,6%
Napisz może Kawcio jeśli możesz jak mam rozumieć: górne frakcje to grubsze czy drobniejsze?