Autor Wątek: Dywagacje palaczy-Quijote Kaffee - Black Ape  (Przeczytany 24296 razy)

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Dywagacje palaczy-Quijote Kaffee - Black Ape
« dnia: 30 Wrzesień 2014, 12:29:43 »
Żeby dopełnić całości o stopniu wypalenia oto jego profil ( pierwotnie były troszkę inne proporcje w tej mieszance ). Żeby nie kłuło w oczy tylko link TU
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2014, 20:00:00 wysłana przez fux »
W młynie: ziarna

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Wrzesień 2014, 12:46:38 »
Ciekaw jestem co z tej tabelki zrozumieliście... I co ewentualnie daje informacja w niej zawarta?
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2014, 12:53:43 wysłana przez Antonio »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Wrzesień 2014, 12:53:27 »
 :-[ poza tym, że wsypano 25kg ziarna i było ono tam przez 15 i pół minuty to chyba niewiele więcej  :-\
LMWDP #469

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Wrzesień 2014, 12:55:45 »
Tabela służy tylko i wyłącznie do tego aby porównać dane z niej do innych mieszanek przez Quijote wypalanych ( chociażby jak długo siedzi w piecu )
W młynie: ziarna

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Wrzesień 2014, 13:12:00 »
Ale co z tego wynika, że w piecu kawa siedzi dłużej lub krócej? ;) Dużo to nie mówi. Wydawać się mogłoby, że cokolwiek można wyczytać z takiej tabeli i np. skopiować ten profil u siebie. Ale to raczej nierealne i niepotrzebne...

Widać tu ważne parametry procesu palenia: temperaturę początkową, minimum (turning point), mniej więcej charakterystykę dostarczania ciepła, przyrosty temperatury w ziarnie, pi razy drzwi ciąg powietrza w bębnie (airflow)...
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2014, 13:29:26 wysłana przez Antonio »

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Wrzesień 2014, 13:25:29 »
Czepiasz się Antonio. Dobrze wiedzieć więcej, niż mniej. Mi tam się podoba jak palarnia udostępnia tyle informacji.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Wrzesień 2014, 13:30:26 »
Pewnie, że tak. Ale po co Ci ta akurat informacja? Czy masz jakieś doświadczenie, by wyciągnąć z tego wnioski? Jeśli tak, to gratuluję :).

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Wrzesień 2014, 13:39:59 »
A po co doświadczenie? Przecież mając takie tabele oraz finalnie upalone ziarna można próbować znaleźć jakieś korelacje kompletnie nie znając się na procesie palenia kawy. Wystarczy do tego odrobina zdolności techniczno-analitycznych. Może wnioski nie będą do końca trafne, ale zwiększając ilość próbek można zmniejszyć margines błędu. Nie każdy musi traktować palenie jako sztukę, można spojrzeć na nie jak na zwykły proces fizykochemiczny. Skomplikowany ale wycinkowo do ogarnięcia.

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Wrzesień 2014, 13:50:24 »
Pewnie, że tak. Ale po co Ci ta akurat informacja? Czy masz jakieś doświadczenie, by wyciągnąć z tego wnioski? Jeśli tak, to gratuluję :).

Żeby zdobywać doświadczenie, lepiej teoretyczne niż żadne :jezyk:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Wrzesień 2014, 13:53:48 »
Spinka, to podziel się swoją metodyką.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Wrzesień 2014, 14:04:54 »
Dostarcz mi ziarna, takie tabele i załatw sporo wolnego czasu... i nie ma problemu.  :evil:
Przecież analiza procesu i szukanie zależności to chyba podstawowa wiedza inżynierska... ;)

Co rzecz jasna nie oznacza trywializacji samego procesu i nie prowadzi do stwierdzenia, że każdy może wypalić dobrze ziarno kawy. Z pewnością nie ja. Można jednak próbować stworzyć jakiś algorytm - przecież coś takiego funkcjonuje w prostych domowych palarkach (choćby iRoast 2) - sypiesz ziarno, wybierasz program i czekasz na efekt końcowy.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Odp: Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Wrzesień 2014, 14:32:06 »
To już na wątek o paleniu kawy się nam zmienia - może posprzątamy?. Dla Kowalskiego, taka tabelka sensu pewnie nie ma, choć porównując w tej palarni czasy palenia może wybrać sobie ziarno jaśniejsze/ciemniejsze. Generalnie widzę na rynku dwa podejścia - albo palarnia nie ujawnia nic poza pochodzeniem ziarna (a niektóre i tego nie robią zbyt dokładnie) albo pokazuje wszystko od A do Z.

Dla wielu informacja o procesie palenia jest tak samo użyteczna jak to z której plantacji pochodzi dana kawa.

Dla mnie osobiście - najpierw kieruję się smakiem. Jak mi coś smakuje to staram się dowiedzieć więcej co to jest, jak jest produkowane. Jak np. żadna kawa palona do drugiego craku mi nie smakuje to takie info na stronie palarni będzie dla mnie użyteczne. Jak ktoś nie lubi ziaren mytych a preferuje natural to też chciałby wiedzieć jak ziarno przygotowano.

@Antonio - ty pewnie patrząc na użyte ziarna i na ten profil mógłbyś pewnie kilka wieczorów przedyskutować z ludźmi z Hamburga na temat wpływu różnych parametrów na końcowy produkt. Może nawet z takiego profilu byś odczytał oczywiste błędy.
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Dywagacje palaczy-Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Październik 2014, 14:15:57 »
Korelacje proste o jakich wspominacie, np.: "im dłuższy czas palenia, tym ciemniejsze ziarno" są dość fałszywe ;). Korelacja ta byłaby prawdziwa, przy założeniu niezmienności pozostałych parametrów palenia, a przynajmniej temperatury końcowej procesu. Nawet jeśli jednak kierujemy się punktem końca procesu palenia: (czas, temperatura), to ilość dróg od początku (czas 0, temperatura końcowa) do tegoż końca jest nieograniczona...

W drodze temperatury ziarna na osi czasu pewnie można dostrzec jakieś szczególne momenty, ale nie wszystkie. Tę drogę kształtują także inne czynniki, również zmienne w czasie: temperatura powietrza przepływającego przez bęben, ciśnienie tegoż powietrza, prędkość obrotowa bębna, moc czyli ilość ciepła/gazu, ciąg powietrza w kominie/stan komina... Temat ten jest strasznie złożony i nieoczywisty. Ostatnio pojawiła się dość fajna książka Scotta Rao "Roasters Companion". Autor pisze tak, jakby pozjadał wszystkie rozumy, bez wahania wykładając czytelnikom jakieś tezy i prawidła. Wydaje się, że co najmniej kilka błędów i trochę kitu już wykryliśmy... ;)
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2014, 14:27:41 wysłana przez Antonio »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Dywagacje palaczy-Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Październik 2014, 14:26:48 »
W 100% się w Tobą zgadzam, że takie "proste korelacje wprost" w zdecydowanej większości przypadków byłyby błędne i nie można by ich przenosić swobodnie pomiędzy ziarnami z różnych upraw. Mi taka informacja (o przebiegu procesu palenia) nie jest do niczego potrzebna, nie jestem nawet przekonany czy stanowi ona nawet wiarygodne i powtarzalne źródło informacji. Na swojej palarce zapewne nie jestem w stanie uzyskać takich samych parametrów a tym samym mając nawet te same ziarna otrzymać ten sam efekt. Niemniej czysto teoretycznie rozważając korelacje takie są do uzyskania a ich wiarygodność będzie funkcją ilości próbek. Rzecz jasna może się zdarzyć iż przy wielu próbkach wszelkie zależności się po prostu rozjadą :diabelek:

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Dywagacje palaczy-Quijote Kaffee - Black Ape
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Październik 2014, 18:30:14 »
Antonio - pisz do Scotta, a może by coś mądrego wynikło z takiej rozmowy (piszę serio, bez ironii).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi