Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1530248 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3105 dnia: 05 Luty 2017, 22:35:48 »
Może i tak, zdaje się że to jakaś hybryda. W różnych fajnych kawach jest trochę defektów, a mimo to są one fajne :).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3106 dnia: 06 Luty 2017, 08:53:53 »
Ruiru jest konkurencją botaniczną i ekonomiczną dla bardziej znanych kenijskich odmian: SL28/34. Jest odporna na choroby i daje większe plony niż "czyste" pochodne odmiany Bourbon. Jaki ma profil, nie miałem okazji jeszcze spróbować. W naszych Keniach odmiana ta stanowi jakiś procent, tak jak to wygląda na plantacjach.

Z innego kontynentu, bo z Ameryki pochodzi inna taka hybryda, odporna na choroby i bardziej plenna niż Bourbon -- IAPAR59. Tę akurat odmianę miałem okazję spróbować. Choć to krzyżówka z genami robusty, to była to najlepsza Brazylia w moim życiu ;).
« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2017, 10:13:44 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3107 dnia: 06 Luty 2017, 10:41:44 »
Riuiru11 to chyba też genetycznie z robustą ma związek, ciekawe czy w domieszce uatrakcyjnia smak czy nie. Za to Batian wydaje się bardzo ciekawy, piłeś może Antonio napar tylko z tej odmiany?

W każdym razie Karatina jest ciekawa może też właśnie przez zmieszanie tylu odmian, różnie się rozwija w różnych temperaturach zaparzania.

A propos najlepszych Brazylii to Nossa Senhora Aparecida, jak dla mnie najciekawsze ziarna jakie piłem z tej części świata. Choć nie przepadam za kawami z Brazylii, ta jest zupełnie nieprzeciętna.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3108 dnia: 06 Luty 2017, 11:50:51 »
Ruiru11 piłem w mieszance z SL28, jasno palone w Kenii Nguvu AA+ i chyba była to najgorsza Kenia w moim życiu. Super płaski smak, tyle sie nigdy nie nakombinowalem zeby cos poczuć, a jak cos wyszło to po prostu cytryna. Z drugiej strony mój przyjaciel ma teraz jakaś Kenię z Ruiru11 i jest zachwycony. Często te hybrydy czy jakieś defekty dodają czegoś nowego w znanych juz Keniach.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3109 dnia: 06 Luty 2017, 12:06:15 »
Nie miałem do czynienia z Kenią Nguvu ;). Z którego to regionu?
Odmiany hybrydowe czyli krzyżówki odmiany Timor Hybrid, zawierającej geny robusty są odpowiedzią na zmiany w agrokulturze upraw kawy i rosnących wymagań ekonomicznych... Wszystko się zmienia.
« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2017, 12:10:12 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3110 dnia: 06 Luty 2017, 12:54:10 »
I nie miej raczej ;)
Region Muranga a szczegółowiej po prostu Nguvu :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3111 dnia: 06 Luty 2017, 13:04:18 »
Z Muranga była piękna Marimira :).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3112 dnia: 06 Luty 2017, 14:38:13 »
Co do defektów to niektórym smakują. Kiedyś byłem na cuppingu i w jednej filiżance był warzywny defekt (nazwałbym to posmakiem selera naciowego) co większości nie smakowało, jednak była dziewczyna, której ta kawa smakowała wybitnie i uznała ją za najlepszą na stole. 

Wracając do Kenii, to piłem kilka kaw z samego SL28 i były dla mnie jakieś takie niepełne. Odnosząc się do dygitalnej codzienności - lekko niewyraźny i spłaszczony obraz. To połączenie z SL34 wydaje mi się pełniejsze i chyba nie przypadkowo się je stosuje na ogół? Dlatego zastanawia mnie odmiana Batian, która powstała z obu odmian SL.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3113 dnia: 06 Luty 2017, 21:57:12 »
Seler i inne zieleninki to raczej nie defekt, a błąd w sztuce palenia. Defekty smakują obrzydliwie i raczej nie znajdziesz na nie amatora.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3114 dnia: 06 Luty 2017, 23:48:46 »
hmm, były trzy filiżanki z tej samej paczki i tylko jedna tak smakowała więc raczej jakiś defekt ziarna, ale może się mylę.
Niektóre defekty wiem jak smakują, bo byłem na warsztatach gdzie Błażej częstował nas naparami z konkretnych defektów, ach jakie smakołyki :)

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3115 dnia: 07 Luty 2017, 11:35:05 »
@ Antonio a ja mam problem z waszymi ostatnimi ziarnami . Kupilem u was Gwatemale Los Pinos i Kolumbie Mujeres del Carmen Sotara i obie kawy smakuja identycznie ziarna prawie identyczne kolumbia parzona w phinie wychodzi bardziej cytrusowa  ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Punks not dead just sucks now !

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3116 dnia: 07 Luty 2017, 11:41:36 »
Może więc Brazylia jest Twoim złotym graalem ;). Gwatemala jest bardzo czysta i bardzo "klasyczna", bardzo kawowa, wzorcowa kawa po prostu. Kolumbia jest bardziej speciality? ;) W końcu to jedna z lepszych kaw swojego regionu.

Wrócę jeszcze do defektów ziarna, bo defekty palenia to zupełnie inna historia. W przypadku Etiopii z naturalnej obróbki często zdarza się powien procent "białych" ziaren. Nie mają one pozytywnego profilu sensorycznego. Łatwo można je usunąć z całości i porównać z "oczyszczoną" kawą. Niekoniecznie rezultat będzie bardziej przyjemny. Zgoda, będzie bardziej czysty, ale zatraci swoją charakterystykę, terroir ;).
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2017, 11:51:02 wysłana przez Antonio »

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3117 dnia: 07 Luty 2017, 12:01:21 »
@ Antonio wlasnie nudna jest ta Gwatemala i powiedziałbym ze jakby nie odrobina kwasowosci to nic by jej nie wyroznialo . Jednak chyba zbyt wielkie mialem oczekiwania od tych obu kaw . Zauwazylem ze  pije od was same amerykanskie kawy i moj profil smakowy jakby przysnal . Wybralem sie do lublina do Kap Kap Cafe i spróbowałem Keni i bylem w szoku jak mi smakowała inna palarnia z Javy inne doznania . Czy to możliwe ze przywykłem do waszej obróbki i wszystko mi smakuje podobnie ? [emoji12]


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Punks not dead just sucks now !

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3118 dnia: 07 Luty 2017, 12:08:45 »
Ale Kenii nie spróbowałeś. Gdzie tu Gwate a gdzie Kenia? Chyba żarty sobie robisz... ;)
Może najpierw trzeba cokolwiek przeczytać o krajach pochodzenia, by kawy z nich porównywać. Dziwisz się, że kogut to nie orzeł ;).
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2017, 12:12:00 wysłana przez Antonio »

Offline Kawusia Mężczyzna

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3119 dnia: 07 Luty 2017, 12:12:26 »
No troszke obawialem sie tych kwaskow a tu mam ich calkiem sporo w tej Kolumbi waszej czas chyba odkryc wasza Afryke ;) Choc sadze ze wasza goryczke ktora zawsze delikatnie mi zostaje na jezyku jestem juz w stanie rozpoznac ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Punks not dead just sucks now !

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi