Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 443307 razy)

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 428
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #525 dnia: 23 Styczeń 2017, 16:47:12 »
Raczej nie istnieje cos takiego jak zakwaszenie organizmu, kolejny mit wymyslony przez marketingowcow...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #526 dnia: 23 Styczeń 2017, 17:13:10 »
Cytuj (zaznaczone)
Naukowcy ze Szwecji odkryli powiązanie z piciem dużej ilości kawy przez kobiety, a rozmiarem ich piersi.
  :smiech: :hihihi: :smiech:

Ech biedni naukowcy. Dobrze, że jest ratunek.

Cytuj (zaznaczone)
Od kawy możesz się odzwyczaić stopniowo, jeśli będziesz pić ją coraz rzadziej i z mniejszej ilości łyżeczek.
Z łyżeczek już nie piję :picardpalm:

LMWDP #469

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #527 dnia: 23 Styczeń 2017, 17:17:06 »
W sumie powinienem był to wrzucić do tematu z dowcipami :D

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #528 dnia: 23 Styczeń 2017, 21:40:44 »
Zakwaszenie płynów ustrojowych jest chyba jednak rzeczą mierzalną i raczej nie ma związku z marketingiem czegokolwiek. Zjadasz czy wypijasz coś i to coś zmienia odczyn pH Twoich płynów ustrojowych...
Korelacja między rozmiarem kobiecych piersi a ilością spożywanej kawy jest chyba znikoma i zaniedbywalna ;).
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2017, 21:44:14 wysłana przez Antonio »

Offline Koszmar Mężczyzna

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: la pavoni prof. , szkło i bibuła
  • Młynek: catler, kinu m47, m38
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #529 dnia: 23 Styczeń 2017, 21:52:18 »
Kto miał kaca to wie jak bardzo chce się wypić coś kwaśnego.
Organizm w ten sposób reaguje na zasadowy odczyn płynów ustrojowych.

Dwóch ich weszło do sklepu w zapusty –
jeden sok pił na kaca z kapusty.
A jak wypił to zniknął za progiem –
więc na drogę powiedzmy mu: „Z Bogiem”.
dzień bez kawy to jakiś koszmar

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #530 dnia: 23 Styczeń 2017, 21:53:42 »


Z łyżeczek już nie piję :picardpalm:

A urosły Ci już piersi?

Zakwaszenie płynów ustrojowych jest chyba jednak rzeczą mierzalną i raczej nie ma związku z marketingiem czegokolwiek. Zjadasz czy wypijasz coś i to coś zmienia odczyn pH Twoich płynów ustrojowych...

No nie do końca tak. Jest takie hasło w chemii: bufor. Nie tak łatwo zmienić pH np. surowicy krwi. A na pewno nie pokarmem czy napojem.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #531 dnia: 23 Styczeń 2017, 21:58:13 »
Pewnie tak... Pewnie to "zakwaszenie" czy po prostu odczyn jest "odpowiedzią" organizmu, więc zależy również od organizmu. Takie mam inżynierskie spojrzenie ;).

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 428
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #532 dnia: 23 Styczeń 2017, 22:10:01 »
latwo wygooglac, pH nie moze sie praktycznie zmieniac, nawet zwolennicy tej teorii to przyznaja

np. http: //www.biomedical.pl /zdrowie/zakwaszenie-mit-czy-rzeczywistosc-2291.html
Cytuj (zaznaczone)
Po pierwsze, prawdą jest, że ciało wprowadza absolutnie wszystko w ruch, aby pH krwi utrzymywało się na 7,4 (między 7,36 a 7,44). Najmniejsza wariacja poza tymi granicami powoduje patologiczne zaburzenia o ciężkich konsekwencjach: kwasicę albo zasadowicę metaboliczną. Te dwa stany w prostej linii prowadzą do szpitala....

a przeciwnicy http: //niezdrowybiznes . pl/ 4-najwieksze-mity-o-zakwaszeniu-organizmu/



Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6161
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #533 dnia: 24 Styczeń 2017, 02:49:02 »
Może nasi roasterzy się wypowiedzą?
Zastanawiam się o co tutaj chodzi. Kawa poddana procesowi starzenia? Brzmi ciekawie, ale czy rzeczywiście coś ciekawego można dzięki temu uzyskać z bardzo dobrej jakości ziaren? Czy jest to tylko sposób nadania pewnego charakteru dla ziaren, które nie są specjalnie ciekawe same w sobie?


http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,148342,21250816,nespresso-selection-vintage-2014-kawa-uksztaltowana-przez.html

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #534 dnia: 24 Styczeń 2017, 07:39:04 »
Prawie nic nie wiem na ten temat. Niektórzy trzymają surowe ziarna w beczkach po winie, uważają że kawa nabierze z czasem aromatu wina... "Monsunowane" kawy zaś mają chyba tylko aromaty monsunowe... ;)
Co do kompetencji naukowców i fachowców firmy Nestle nie mam żadnych wątpliwości... Na pewno wiedzą, co robią.
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2017, 08:55:35 wysłana przez Antonio »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #535 dnia: 24 Styczeń 2017, 09:37:12 »
Napewno wiedzą co robią, chcą sprzedać starą kawę :-D. Ja to dałem w wątku z żartami ;-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #536 dnia: 24 Styczeń 2017, 09:52:44 »
Cytuj (zaznaczone)
Selection Vintage 2014 to kawa o delikatnych nutach kwiatowych oraz aromacie drewna.
2.20 PLN za kapsułkę, zakładając że tam jest nawet te 7g kawy, to wychodzi ponad 300 PLN/kg.
Standardowa kosztuje 1.6-1.8 PLN za kapsułkę.
LMWDP #469

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #537 dnia: 24 Styczeń 2017, 10:29:06 »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #538 dnia: 24 Styczeń 2017, 10:30:45 »
Ich kawy to mają raczej aromat węgla... Widziałem kiedyś tabelkę w ulotce Jury, to licząc koszt najtańszego ekspresu nespresso i 5 kaw dziennie, vs to samo z ekspresem Jury za 5 tysięcy + kawa za 80 zł/kg to po 3 latach Jura wychodzi taniej. Licząc oczywiście koszty "serwisu", czyli filtry i odkamienianie...

Offline bigmaciek

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #539 dnia: 24 Styczeń 2017, 10:56:03 »
To trochę jak dieslem i benzyną. Większość myśli, że diesel jest tańszy. Owszem jest, po 5 latach jeżdżenia minimum 50 tys. km rocznie i to głównie nie w mieście. Nie do zrobienia przez przeciętnego kierowcę. Ale przeświadczenie jest: mam diesla więc wychodzi mi taniej.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi